Her går Katy (53) sin første fjelltur etter hjerteoperasjonen

– Dette er en kjempeseier. Det føles godt, sier 53 år gamle Katy Bentsen fra Finnsnes. Med god hjelp fra Frisklivssentralen nådde hun en milepæl – Milsteinen.

frisklivssentralen

Tre måneder etter bypassoperasjonen nådde Katy Bentsen målet Milsteinen.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Yeeeeaaaah!, roper hun og løfter armene i været.

Flere timers slit er over. Hun har nådd Milsteinen, 620 meter over havet. Det spiller ingen rolle at det fortsatt finnes flere høydemeter. Dette er mye mer enn forventa.

– Men uten Frisklivssentralen hadde det ikke gått, sier hun takknemlig.

Med seg på veien har hun hatt frisklivsveileder Siv Hoel. Hun har motivert og støttet, bakke for bakke, sving etter sving.

– Dette er en helt fantastisk prestasjon, Katy, jeg er kjempeimponert, sier Hoel.

frisklivssentralen

Skritt for skritt går det framover, og oppover. Katy Bentsen (til høyre) og frisklivsveileder Siv Hoel.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Tette blodårer

Men Katys første møte med frisklivssentralen ble ikke like positivt. Da hun ble henvist dit i vår, var det fordi hun ønsket å komme i bedre form.

– Men da jeg begynte å trene der, ble alt bare verre, mye verre. Jeg dro tilbake til legen, og da viste det seg at jeg hadde tette blodårer og måtte ha en bypassoperasjon, forteller 53-åringen.

Se video:

frisklivssentralen

I dag er hun glad for at hjertesykdommen ble oppdaget.

2. juni stumpet hun røyken. 4. juni ble hun operert. For et par uker siden var hun klar til å begynne veien tilbake i form. Men inntil i dag har hun bare forsøkt seg på små turer opp de bratteste veiene i Finnsnes sentrum.

– Det har altså gått fra Parkveien og Kirkeveien og til Milsteinen. Det må man si er litt av en progresjon, smiler Siv Hoel på Frisklivssentralen.

Frisklivssentralen

Katy Bentsen og hennes hjelper Siv Hoel tar en pust i bakken ved turens første mål, Reingjerdshaugen.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Hadde fordommer

Renate Leiknes er 32 år og sykepleier. For noen måneder siden ble hun henvist til Frisklivssentralen fordi hun slet med vond rygg og overvekt. Nå kommer hun småjoggende ned Kistefjellveien.

– Jeg var skeptisk i starten. Jeg så for meg noen eldre damer og menn som drev med sånn «Trim for eldre». Men da jeg kom til Frisklivssentralen første gang, ble jeg overrasket. Det var knallharde treningsøkter, og det var en tøff gjeng jeg skulle være i lag med, sier hun.

Etter tre måneder med såkalt «grønn resept» er hun nå i kjempegod form og mange kilo lettere. På Frisklivssentralen har hun lært seg å trene og spise riktig.

– For meg har det vært en motivasjon å trene sammen med andre. Jeg kunne ikke stå over treninga bare fordi jeg var litt trøtt om morgenen. Og sjøl om jeg nå er ferdig med mine tre måneder, får jeg fortsatt oppfølging, forteller Leiknes.

Frisklivssentralen

Renate Leiknes slet med overvekt og en vond rygg. Hun er kjempefornøyd med hjelpa hun har fått på Frisklivssentralen.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Hemmelighet

Men mange suksesshistorier til tross, er Frisklivssentralen fortsatt en godt bevart hemmelighet. Leder Karoline Sandberg sier helsevesenet er blitt mye flinkere til å henvise sine pasienter dit. Men ennå er det mange som ikke vet om dem.

– Vi forsøker å annonsere og går nærmest fra dør til dør i perioder, men det er fortsatt kanskje sånn at mange ikke tror dette kan være et tilbud for dem. Det er viktig at frisklivssentralen blir ufarliggjort, og at folk kommer over den terskelen, sier hun.

Bedre livskvalitet

Frisklivssentralen i Lenvik er en av femten sentraler i Troms. I november fyller den to år. Det første driftsåret var 89 personer innom. Sentralen har grupper både for barn og voksne. Stress, spiseforstyrrelser, angst, røyking, dårlig kosthold og dårlig fysisk form – dette er ting du kan få hjelp til å gjøre noe med.

– Brukerundersøkelsene vi har gjort viser at mange kommer seg raskere tilbake i jobb, og veldig mange sier at de opplever bedre livskvalitet etter at de har vært hos oss og fått et lite spark bak.

frisklivssentralen

Kistefjellveien slynger seg gjennom det høstkledde landskapet. Å få gå tur her, har vært en motivasjon for hjerteopererte Katy Bentsen.

Foto: Linda Pedersen / NRK