Nå er mørketida kommet til nord

I helga kom mørketida til Nord-Norge, men det betyr ikke nødvendigvis at nordlendingene blir deppa av den grunn. Da står det verre til i Nord-Italia...

Kristina Hansen

Ordfører i Nordkapp, Kristina Hansen, setter pris på mørketida når den kommer. – Det er ei fin tid, konkluderer hun.

Foto: Finnmark Arbeiderparti

– Joda, vi så rødmen som forsvant i horisonten og skjønte at nå blir sola borte. Men det var ikke vemodig. Vi visste jo at dette skulle skje, det skjer jo hvert år. Dessuten er det snart jul. Nei, dette er egentlig ei fin tid, sier Nordkapp-ordfører Kristina Hansen til NRK.no

Lørdag startet mørketida i Nordkapp kommune. Fram til sola returnerer 22. januar, er det kun ett par timer med dagslys på Magerøya.

Gradvis brer mørketida seg over landsdelen, noe ordføreren liker.

– Ingen mørketidsdepresjoner her, nei, smiler hun.

20 prosent sliter med søvnen

Mørketid har en astronomisk forklaring. Det kommer av at jordaksen heller i forhold til den banen jorda beveger seg rundt sola i.

Professor Vidje Hansen, som jobber ved Det medisinske fakultet på Universitetet i Tromsø, mener mørketida ikke er utfordrende for nordlendinger flest.

– Men søvnproblemer er et reelt problem for om lag 20 prosent av befolkningen i Nord-Norge, bemerker han overfor NRK.no

Kritisk til mørketidsdepresjoner

Søvnproblemer kan skyldes mangel på lys som påvirker melatonin-produksjonen. Melatonin er et hormon som virker søvndyssende, og lysmangel kan dermed forstyrre søvnmønsteret.

Professoren har derimot lite tro på mørketidsdepresjoner.

– I fjor sammenlignet vi 200 medisinerstudenter i Tromsø med 200 medisinerstudenter i Ferrara i Nord-Italia. Italienerne tok denne tida tyngre enn folk i nord. Vi er nok innstilte på at det blir mørkt akkurat nå, mens italienerne har mye gråvær og tåke, sier Hansen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Depresjon først i mai

Video Farvel sol - velkommen mørketid

VIDEO: Se hva tromsøværingene fikk i mørketidsgave.

Fra begynnelsen av januar returnerer sola sakte, men sikkert fra Polarsirkelen og nordover.

Det betyr ikke nødvendigvis bare glede i nord.

– Samme studie fortalte da at studentene i nord syntes spesielt mai måned var vanskelig. Det kan skyldes at vi da gjerne får se finværsbilder fra Sør-Norge, foreksempel i forbindelse med 17. mai. Og da har vi gjerne sludd her oppe og snøen ligger ennå på bakken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.