Hopp til innhold

Finnmarkingene ønsker sommertid

Finnmark Idrettskrets skal 26. november styrebehandle en sak som tar til orde for at vårt nordligste fylke beholder sommertiden når mørketida setter inn. – Det vil gi finnmarkingene 200-300 timer mer bruk av dagslyset og være et tiltak for folkehelsa, sier organisasjonssjef Geir Aarskog.

Geir Aarskog

– Norsk idrett er landets største folkehelseorganisasjon, og det er god folkehelse i å få mer utnyttelse av det lille dagslyset som allerede er, sier organisasjonssjef Geir Aarskog i Finnmark Idrettskrets.

Foto: Privat/Scanpix

Fra midten av november til midten av januar er det mørketid i Finnmark. Med sola under horisonten, selv når den er på det høyeste, blir det få timer med dagslys for finnmarkingene.

I dette tidsrommet ønsker Aarskog at sambygdingene hans skal slippe å stille klokka bakover i lag med nordmenn flest.

– Norsk idrett er landets største folkehelseorganisasjon, og det er god folkehelse i å få mer utnyttelse av det lille dagslyset som er. Det øker aktiviteten til folk. Derfor er det naturlig å engasjere seg i saken. Å få beholde sommertiden er et veldig billig folkehelsetiltak, framhever Aarskog.

Små utfordringer

Aarskog mener finnmarkingene i stedet skal stille klokka en time fram etter naboene i Finland, ifølge Finnmark Dagblad . Samtidig viser han til at Vardø ligger øst for Istanbul i Tyrkia.

– Blir ikke dette litt upraktisk?

– Selvsagt vil Dagsrevyen gå på et annet tidspunk,t og flyturer inn og ut av fylket vil påvirkes om man ser på klokka. Men finnmarkingene er tilpasningsdyktige. Dette er en bagatell og berører ikke resten av landet. Dessuten blir det jo ikke krøll når vi drar utenlands, framhever han.

Politisk behandling

Kortere dager gjør jo noe med oss. Vi blir gjerne litt trøttere og mer slitne.

Karl-Arne Stokkan, ekspert på tidsbiolog ved UiT

Finnmarks Idrettskrets organiserer 27.000 medlemmer. Om styremøtet blir enige, vil neste skritt være å samle støtte blant andre folkehelseorganisasjoner.

– Deretter er det nok mest naturlig å bringe saken inn for Finnmark fylkesting. Der er alle de politiske partiene representert for å kunne si ja eller nei til å løfte saken videre.

– Vi er jo ikke politikere, påpeker Aarskog.

Trenger mer forskning

Karl-Arne Stokka ved Universitetet i Tromsø er en av Norges fremste eksperter på tidsbiologi og mener innspillet fra Finnmark idrettskrets kan ha noe for seg.

– Kortere dager gjør jo noe med oss. Vi blir gjerne litt trøttere og mer slitne. For normalt fungerende mennesker går dette greit. Det er kanskje spesielt bøndene som opplever ulempen mest fordi dyra får mat til faste tidspunkter, sier Stokkan til NRK.no

Han er derimot usikker på folkehelsegevinsten om finnmarkingene beholdt sommertiden.

– Vi mangler forskning på hva disse ekstra timene med dagslys kunne betydd over tid.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.