Normal

Nå er luftkvaliteten i Tromsø så dårlig at det kan gi alvorlige helseplager

Tørre vinterveier gir svært dårlig luftkvalitet i Tromsø om dagen. Det kan utgjøre en stor helserisiko for utsatte grupper.

Dårlig luftkvalitet i Tromsø

Kartet viser at målingene for Tverrforbindelsen i Tromsø er svært høy.

Foto: vegvesen.no/luftkvalitet.info

– Tørre veier og piggdekk gir dårlig luftkvalitet i Tromsø fram til vi får nedbør, skriver Meteorologene på Twitter.

Før helgen ble det anbefalt å legge om til vinterdekk på grunn av snøfall i fjellområdene. Det er trolig årsaken til at Tromsø er på verstingtoppen i landet over dårlig luftkvalitet.

Statens vegvesens oversikt over luftkvaliteten viser at Tverrforbindelsen i Tromsø Torsdag har en verdi på 280,9, som høyest i landet. Det er langt over anbefalt verdi, som ligger på under 50.

Den dårlige luftkvaliteten gir svært stor helserisiko for innbyggerne i området. Luften kan utløse og forverre sykdommer, først og fremst i luftveiene og hjerte-karsystemet. Men det kan også påvirke nervesystemet og øke hyppigheten av sykdommer som diabetes og lungekreft.

Som meteorologene skriver, vil luften trolig ikke forbedre seg før det kommer regn. Og det må vi vente noen dager på, skal vi tro værgudene.

– Det ser ut som det fine være fortsetter, i alle fall de nærmeste dagene. Først lørdag kveld kan det komme inn litt nedbør, så jeg regner med at den dårlige luftkvaliteten lokalt fortsetter fram til da, sier meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge, Håvard Thorset.

Hadde det vært litt vind i luften, kunne den verste luftkvaliteten kanskje forsvunnet.

– Vinden kunne blåst partiklene vekk, men det ser ikke ut som det blir store endringer i vinden heller før til lørdag kveld, sier Thorset.