Hopp til innhold

Ungen kidnappet i fjor - foreldrene tilbake i år

I fjor ble en av ungene kidnappet fra barndomshjemmet hos NRK i Tromsø. Nå er foreldrene tilbake for å hekke igjen.

Se den nysgjerrige tjelden utenfor NRK

HJEMMEKJÆRE: Tjeldfamilien har i flere år hold til utenfor NRK. I fjor ble den lille familien utsatt for det som kan ha vært faunakriminalitet.

– Jeg ble nesten rørt over at de er tilbake.

Ailin Richardsen står bak resepsjonen på NRK når hun hører de kjente lydene. Lydene av skarpe nebb som hakker på vinduet og vil inn.

Det er blitt mai året etter bortføringen.

– Jeg vet jo ikke hvordan fugler tenker, men jeg var redd de ville føle at plassen her ved NRK var utrygg og at de ikke ville komme tilbake hit etter det som skjedde, sier Richardsen.

11. juli 2013: Bortføringen

Marit Garfjeld

ØYENVITNE: programleder Marit Garfjeld oppdaget kidnappingen. – Jeg hylte og skrek, men klarte ikke stoppe det.

Foto: NRK

Programleder Marit Garfjeld kjører selv morgensendingen fra studio 4, og oppdager dramaet som er i ferd med å utspille seg når hun snur seg bort fra mikrofonen og ser ut gjennom det lydisolerte vinduet som vender ut mot parkeringsplassen.

En mann med hestehale går målrettet ut av en grå Ford Stasjonsvogn. Målet er en fugleunge som rusler rundt på plassen. Foreldrene er to tjeld som i mange år har bygd rede på det flate taket på NRK.

Fugleungen har vokst opp på gresset utenfor NRK, og vingene er så langt ikke sterke nok til å fly. Snart skal han bli et enkelt offer.

Hestehalemannen tar fugleungen og stapper den ned i en plastpose. Han prøver å knyte igjen, men ungen stritter imot. Programlederen ser opptrinnet gjennom vinduene i studioet, hun hyler og banker på vinduet, men vinduet kan ikke åpnes og hun klarer ikke skremme bort mannen. Så hopper mannen med hestehalen inn i bilen med posen. Forden kjører raskt bort fra parkeringsplassen.

Opprørte kolleger

Tjeld på minilyst

SIKKERT VÅRTEGN: Tjelden Kjell vil inn på NRK-huset i Tromsø

Foto: Ailin Richardsen / NRK

På NRK-huset blir mange opprørte over bortføringen.

– Det er en stygg handling mot et levende vesen, sier Ailin Richardsen.

Hun har jobbet på NRK i 3 år. Hver vår hører hun det sikre vårtegnet, tjeldparet som hakker på glassvinduet ved hovedinngangen og vil inn.

Blir nasjonal nyhetssak

– Jeg ble rasende! Det sier Kirsten Heggelund. Hun forteller at dette tjeldparet har kommet tilbake til NRK for å hekke hver sommer siden bygget var nytt i 1978.

– De kjenner oss igjen. Når det kommer folk som hører til her som kommer, så er de stille. Men når det kommer fremmede så blir de litt aggressive og lager lyd, sier Heggelund.

Og det er ikke bare kollegene på NRK som reagerer på den dramatiske kidnappingen. Både regionavisa Nordlys og VG omtaler den kriminelle handlingen. Samme ettermiddag blir også Garfjeld intervjuet på «Norgesglasset».

Hør klippet her:


Mulig faunakriminalitet

Den spesielle kidnappingen blir også en politisak. Den drevne programlederen tar bilde av bilen og anmelder saken. Politiet famler i blinde, de mistenker faunakriminalitet, men er usikker på hva slags verdi en fugleunge har.

Politiet tror bilen kidnapperne kjører er tsjekkisk eller russisk, og etterlyser tips. Sommeren går. Tjeldparet piper mer enn vanlig utenfor NRK før de drar for høsten. Hestehalemannen blir aldri tatt.

Kom i bil og tok med seg tjeld

Marit Garfjeld rakk å ta bilde av bilen som stakk av med tjeldungen.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

Gjensynet

Det er blitt mai året etter bortføringen. Fra resepsjonen hører Ailin Richardsen at fugleparet er tilbake og hakker hissig på vinduet. Hun sier hun ble kjempeglad over å se dem igjen.

– Er du sikker på at det er det samme paret?

– Det kan jeg jo ikke vite, men jeg liker å tro at det er det samme paret.

Marit Garfjeld som politianmeldte saken i fjor sommer, mistet aldri helt håpet om at foreldrene til tjeldungen ville komme tilbake.

– De er jo stedbundet, de hører jo til på NRK. Det er trivelig at de trives så godt her at de er kommet tilbake. Det blir ingen sommer uten dem!

Flere nyheter fra Troms og Finnmark