Med 200 kilo krutt og 500 bomber er de klare for å gi deg nyårets første opplevelse

I bomberommet jobber de på spreng for at alt skal være klart til årsskiftet 2017–2018. Og det er ikke småtteri de har planlagt.

Fjellfyrverkeriet er snart klart - på søndag smeller det

– De største bombene vi har er 20 centimeter i diameter, og inneholder omtrent 1,8 til 2,5 kilo med krutt, forteller styreleder i Fjellfyrverkeriet, Erlend Hallstensen til NRK.

Til sammen er det mellom 170 og 200 kilo med krutt, som skal lyse opp himmelen i Tromsø, og ta oss med inn i det nye året.

Og det er ikke «bare» fyrverkeri som skal pryde fjellet Storsteinen på nyttårsaften. Tradisjonen tro skal det tennes bål i fjellsiden, som viser overgangen til 2018.

– 81 malingsbøtter må til for å lage årstallet, sier Hallstensen, som forklarer at årstallet lages av malingsbøtter, strier og drivstoff, som tennes manuelt.

500 bomber

Fyrverkeriet over Storsteinen ble sendt opp for første gang i 1946. I fjor ble det derimot ikke sendt opp, på grunn av dårlig vær.

Erlend Hallstensen

Erlend Hallstensen med en av de største bombene som skal prege nyttårshimmelen over Storsteinen.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

Men i år er meldingene fra meteorologene svært positive, og Nord-Norge skal bli blant værvinnerne nyttårskvelden.

Det gjør det lett for Hallstensen å holde motivasjonen oppe mens han monterer årets fyrverkeri, som består av omtrent 500 bomber og andre typer fyrverkeri.

– Folk i Tromsø er jo veldig glad i fyrverkeriet vårt, og vi er klare for å gi folk årets første opplevelse, som vi liker å kalle det, sier Hallstensen.

Les også: Det blir definitivt drittvær nyttårshelgen

Klokken 00:00 natt til 1. januar er det Hallstensen selv som roper «fyr!», og setter i gang festlighetene.

– Da skifter årstallet i fjellsiden, Hurtigruta tuter, og vi skyter fyrverkeriet.