NRK Meny
Normal

Måtte løslate notorisk vinningskriminell

– Frustrerende både for politiet og ofrene, sier lensmann Tarjei Leinan Mathiesen om den strafferettslige utilregnelige mannen.

snøskuter

Dette er en av snøskuterne som ble stjålet i tyveriraidet, og ble funnet i Karasjok. Gjerningspersonen har erkjent en rekke straffbare forhold, men måtte slippes fri fordi han er strafferettslig utilregnelig.

Foto: Politiet

Mannen som ble pågrepet i en væpnet politiaksjon i Lakselv tirsdag måtte løslates av politiet fordi han er strafferettslig utilregnelig, skriver Finnmark Dagblad.

Vedkommende er tidligere vurdert av sakkyndige til å ikke kunne stå til ansvar for de ugjerningene han gjør.

Mannen har innrømmet å ha stjålet en bil i Alta, to snøskutere, sleder, biltilhengere, to våpen og ammunisjon.

Frustrerende

Det var mannskaper fra Porsanger og Karasjok lensmannskontor som fikk pågrepet mannen, i samarbeid med Utrykningspolitiet.

– Han ble tatt med til lensmannskontoret i Lakselv og avhørt. Der la han alle kort på bordet, og tilsto de fleste forhold. I og med at han er definert som strafferettslig utilregnelig måtte vi slippe han, sier Porsanger-lensmann Tarjei Leinan Mathiesen til NRK.

Han innrømmer at det hele er frustrerende.

– Både for politiet og ofrene for forbrytelsene er det frustrerende at han må slippe med det samme, og risikere at han kan gjøre tilsvarende ting ganske kjapt igjen, sier Mathiesen.

Tarjei Mathiesen

Lensmann Tarjei Leinan Mathiesen.

Foto: Piera Balto / NRK

– Opplagt feil

Den løslatte mannen er ifølge Finnmark Dagblad fra et sted i Øst-Finnmark, og skal ha vært på tyveriraid også tidligere. Mannen skal ha kjørt langt over fartsgrensen i flukt fra politiet mellom Karasjok og Lakselv.

Blant de fornærmede i saken er Porsanger-ordfører Knut Roger Hanssen. Han ble frastjålet en snøskuter, og reagerer på at mannen måtte settes fri.

– Det er en opplagt organisatorisk feil i samfunnet. Vi hverdagsmennesker skjønner ikke dette, sier Hanssen til avisa.

Til evaluering

Ifølge lensmannen er ikke tyveri av våpen og motorkjøretøy vurdert som alvorlig nok.

– Det vil vært annerledes hvis det var svært alvorlig kriminalitet, men i slike saker som denne er det nok dessverre slik at personen måtte slippes, sier Mathiesen.

Lensmannen håper hele ordningen med strafferettslig utilregnelighet gjøres mer fornuftig.

– Det er slik systemet er, og det må vi bare akseptere. Men jeg vet at dette instituttet er til evaluering. Noen mener at det bør legges inn en begrensning i det, at man ikke kan betraktes som utilregnelig på alle forhold, men nyansere det mer, sier han.

Knut Roger Hanssen

Ordfører Knut Roger Hanssen fikk fratjålet skuteren sin.

Foto: Vanja Ulfsnes / NRK

Tatt med spikermatte

Mannen ble pågrepet på vei inn til Lakselv fra Karasjok. Politiet satte opp en bilsperring med spikermatte på veien og bevæpnet seg.

– I og med at det var stjålet to våpen i Alta, samtidig med bilen, var det våpen i omsetning blant de kriminelle. Da valgte vi å bevæpne oss. Pågripelsen foregikk udramatisk, sier lensmannen.

To andre personer, en kvinne og en mann i 30-årene, er også pågrepet i saken. De to ble fraktet til Alta lensmannskontor, men er nå avhørt og løslatt.

– Våpnene er ikke kommet til rette. Vi jobber med saken, og har en viss forhåpning om å få tak i dem. Det er sentralt i den videre etterforskningen, sier Mathiesen.