NRK Meny
Normal

Mange inhabile når fylkestinget skal behandle Troms Kraft-saken

10 av medlemmene må byttes ut.

Troms Kraft
Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / NTB scanpix

Ti av fylkestingets representanter i Troms er inhabile i behandling av ny eierstrategi i Troms Kraft, Nord-Norges største energiselskap.

Nå må vararepresentanter kalles inn på kort varsel, før Fylkestinget åpner tirsdag.

Det er juristene som har funnet ut at alle medlemmer av fylkestinget som er medlemmer av styret og bedriftsforsamlinga i Troms Kraft, ikke kan delta i den politiske behandlingen av ny eierstrategi.

Åpner for private eiere

Et utvalg ledet av tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen har blant annet foreslått åpning for private eiere i TK, som i dag eies 60 prosent av fylkeskommunen og 40 prosent av Tromsø kommune.

Det er også forslag om å legge ned bedriftsforsamlinga til fordel for to eiermøter per år.
Alle viktige beslutninger og investeringer skal godkjennes av eierne.
Troms Kraft skal konsentrere seg om strømproduksjon og distribusjon. Alt annet skal selges til best mulig pris.
Styret skal ha kompetanse innen jus, økonomi/finans, teknologi, risikostyring, kraftspesifikke forhold, og styreerfaring/ledelseserfaring. Det bør bli bedre risikostyring og kontroll. Forretningsmessige prinsipper skal styre investeringer, ikke politikk.
Det bør være avkastning på linje med sammenlignbare selskap, går Ludvigsen-utvalget inn for.

Ti personer inhabile

Inhabiliteten fører til at en tredel av Aps fylkestingsgruppe er inhabile, SVs to representanter er inhabile, det samme er en fra Senterpartiet, og tre fra Høyre og Fremskrittspartiet.

– Jeg tror det blir ei utfordring å få så mange vararepresentanter til å møtes, sier Torbjørn Bongo som er Aps talsperson i denne saken.