Felespilleren Svein Nymo er død - Levde for folkemusikken

Felespilleren og kulturarbeideren Svein Nymo fra Målselv er død, 61 år gammel. Han får mye av æren for at den lokale folkemusikken fra indre Troms lever videre.

Svein NYmo

Svein Nymo døde etter kreftsykdom.

Foto: Helge Matland

Svein Nymo ble mest kjent som medlem av musikkgruppene "Ny von", "Nabolaget" og "Vangsgutane" i Tromsø på 1970- og 1980-tallet.

Han bidro også til tegneserien "Vangsgutane" i Nordlys og sto bak programmet "Bonradioen" på nærradionettet i Tromsø.

Tradisjonsbærer

Han komponerte også folkemusikk og musikk for teater, og han har bidrett på flere plateutgivelser. Selv ga han ut plata "Bygdefusjon fra Rastafaret" i 1991, ei samling med folkemusikk i en noe opprocka versjon.

Visemusikeren Ragnar Olsen ble kjent med Nymo på gymnaset i Finnfjordbotn, tidlig på 1970-tallet.

– Vi hadde vår første betalte spillejobb sammen. Hos Finnsnes pensjonistforening fikk vi fem kroner hver den gang, minnes Ragnar.

Ragnar Olsen

Visemusiker Ragnar Olsen.

Foto: Marita Andersen / NRK

Iderik og artig

Senere ble det mange spillejobber sammen i ulike musikkgrupper.

– Jeg vil huske han som en artig og god venn. Han førte meg inn i folkemusikken, og var den direkte årsak til at jeg kjøpte meg to-rader.

Svein Nymo arvet folkemusikkinteressen og talentet fra sin far, Johan Nymo. Han bidro sterkt til folkemusikkfestivalen "Kalottspel" som faren starta.

Søsteren Guri ble også felespiller, og opptrådte mye ilag med broren Svein. Nå har også niesen Anne Nymo Trulsen vært med å løfte fram folkemusikken fra området.

Stolt av broren

– Jeg er utrolig stolt av Svein, og det han fikk gjort som musiker og tradisjonsbærer, sier Guri Nymo til NRK. Svein la fela på hylla 6. februar i år, etter å ha spilt i et familiebryllup. Da var han hardt rammet av kreftsykdom, men sta som han var trente han seg ekstra opp for å spille ved denne anledninga.