Hopp til innhold

Lav oljepris gir færre oppdrag – men ingen krise ennå

Nå merker konsulent- og forskningsselskapene i Nord-Norge en nedgang i antall oppdrag på grunn av lav oljepris.

Goliat

Snart er Goliat-feltet utenfor Hammerfest i produksjon – Barentshavets første oljefelt.

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

Det er blitt en tøffere hverdag for konsulent- og forskningsselskapene i Troms som har satset på olje- og gassnæringa.

Salve Dale i selskapet Akvaplan Niva sier at det foreløpig ikke er krise, men at det er blitt vanskeligere å få oppdrag.

– Der vi merker det mest er oppdrag som går direkte inn mot næringens utbygging, nye boringer og utvikling av nye felt. Det er det området som blir redusert ganske betydelig, og vi merker det ganske kraftig på det området.

Dale sier at de derfor er nødt til å søke ansatte som jobber med slike oppgaver over til andre oppgaver.

– Men det er på ingen måte krise ennå. Vi har ikke vært nødt til å si opp folk, vi har tilsatt folk. Oppdrettssiden i dag er et veldig spennende område å se på og vi tror at en del av kompetansen vi sitter på også er relevant opp mot dagens utfordringer i oppdrettsnæringen.

– Mobiliserer kreativitet

Forskningsselskapet NORUT har 125 ansatte i konsernet. De har satset på oppdrag på ulike områder, ikke ensidig på olje og gass.

– Vi merker det ved at prosjekter gjerne utsettes i tid, omfanget blir redusert og den villigheten som olje- og gassnæringen har hatt for å iverksette nye prosjekter er også redusert, sier administrerende direktør, Ivan Burkow.

Ivan C. Burkow

Ivan Burkow i forskningsselskapet NORUT.

Foto: Håvard Gulldahl / NRK

Han sier at dagens situasjon også mobiliserer en kreativitet hos fagfolkene, så det er ikke bare «svarte hav» som Burkow kaller det.

Har NORUT vært for avhengig av oljeindustrien og pengene derfra?

– Nei, vi har hatt en prosjektportefølje som har vært veldig balansert. Det er også grunnen til at vi rett nok merker en nedgang, men den er ikke kritisk for oss.

– Ikke merket struping

Ved UiT Norges arktiske universitet har det de siste årene blitt satset mye på fag som er tilknyttet olje- og gassnæringen.

Men foreløpig har det ikke blitt mindre penger fra oljeselskapene, ifølge Morten Hald som er leder ved Fakultet for naturvitenskap og teknologi.

– Vi har de senere årene bygd opp noen store sentre som har fått betydelig både faglig input og finansiering fra oljeindustrien. Disse ligger fast og er langsiktig over 5–10 år, så vi har ikke sett struping av verken økonomisk eller faglig bidrag hittil.

Hald sier at det har vært stor interesse for fag som har vært rettet mot olje- og gass, men at det nå er registrert en nedgang i antall søkere.

– Vi er spent på hvordan tallene blir ved neste opptak, men vi forsøker å markedsføre og opplyse at disse fagene kan brukes til veldig mye. Ikke bare petroleumsnæringen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark