NRK Meny
Normal

– Kulturhusene må tilby noe ekslusivt

– Eksklusive artister og forstillinger må til for å møte konkurransen med stadige nye kulturhus. Det sier lederen av Norsk Kulturhusnettverk, Ola Løkholm.

Ola M. Løkholm

Ola M. Løkholm leder samarbeidsorganisasjonen Norsk Kulturhusnettverk.

Foto: Martin Mortensen / NRK

I tillegg til å være leder for samarbeidsorganisasjonen, norsk kulturhusnettverk, er Ola Løkholm direktør for Harstad kulturhus. Han merker allerede at konkurransen om artister, forestillinger og publikum skjerpes.

Bare i Troms og i Nordland ligger det nå kulturhus nærmest på rekke og rad. Svolvær, Narvik, Harstad, Finnsnes og i Tromsø for å nevne noen, og om kort tid øker konkurransen fra de nye kulturhusene i Bodø og på Sortland.

Han mener alle som jobber i bransjen har endret litt på tankegangen. Mens det tidligere var vanlig å samarbeide for å dele på kostnadene, har det nå dreid mot at alle tenker mer eksklusivt i programskapningen.

– Vi ønsker å skille oss ut, vi ønsker å finne vår egen profil, og til syvende og sist kommer det publikum til gode, sier han, og mener hvert kulturhus i framtiden sivil ha sin eget særegne tilbud og egen profil, sier Løkholm.

Vil ikke bli dyrere

Løkholm tror ikke den nye tankegangen vil føre til at tilbudene blir dyrere for publikum.

– Overhodet ikke, tidligere utgjorde reisekostnadene store utgifter, men slik er det ikke lenger. Det er blitt slik at utgiftene til å flytte folk ikke er så stor lenger, sier han.

– Koster ikke eksklusivitet litt mer og blir ikke det dyrere for publikum?

– Det er klart noe ekstra vil det koste, men det vil ikke gå på bekostning av billettprisene, sier Løkholm.

Eksklusivitet vil heller trekke flere mennesker, mener han.

Folk foretrekker eksklusivitet

Helt slutt på samarbeidet med andre kulturhus blir det ikke. Løkholm tenker heller at det blir et samarbeid på et annet plan enn tidligere.

– Vi vil samarbeide på kulturhus der vi heller deler på publikum, folk har lettere for å flytte på seg i dag enn tidligere. Har vi en eksklusiv artist i Harstad vil folk fra Sortland komme hit og vice versa, sier kulturhusdirektøren.

I dag legger Harstad kulturhus fram sitt høstprogram, et program som Ola Løkholm mener gir en pekepinn på hva han mener.

– Jeg skal ikke forskuttere noe nå, men jeg lover at det vil vise at vi er både nyskapende og kommer med en del nye typer tilbud. Blant annet starter en helt ny foredragsserie der Per Fuggelid og Per Gunnar Winter er først ut, i tillegg kan vi vise til flere egenproduksjoner.