Kritiserer fengsling av 16-åring

Barnevernet får krass kritikk.

Alta Tingrett
Foto: Espen Øyen / NRK

I helga satt en 16 år gammel gutt fengslet i Alta. Gutten ble mandag fremstilt for varetektsfengsling, men får isteden en mildere reaksjon i form av et såkalt varetekts-surrogat.

- Galt

Organisasjonen for Private Barneverntiltak, Martin Nymo, reagerer likevel på at gutten måtte sitte i fengsel i helga, og ikke fikk et tilbud fra barnevernet i steden.

- På prinisippielt grunnlag mener jeg det er galt å sette barn i fengsel. Jeg synes det er barnevernet sin oppgave å gi disse et tilbud, sier Nymo.

16-åringen ble mandag fremstilt for vareteksfengsling etter blant annet å ha gjort seg skyldig i flere tilfeller av trusler mot politi og andre. Men politiet kom frem til at varetekssurrogat er en bedre løsning for gutten. Det er Nymo enig i:

- Jeg synes det er en bedre løsning med tanke på at det er barn vi snakker om. Deres behov for omsorg er viktigere er skjermingen fra samfunnet som jeg oppfatter som det viktigste med fengsel, sier Nymo.

Mangler plasser

Samtidig som Nymo støtter varetekssurrogat i denne saken er han oppgitt over akuttplass-tilbudet i nord:

- Tilbudet her i nord er ikke godt nok, sier han.

Men regiondirektør i Bufetat, Ulf Størmer, er ikke enig i kritikken:

- Vi har plasser til ungdom i regionen, men vi har ikke egne rene akuttinstitusjoner, sier han.

Uenighet om tilbud

Og mens Nymo sier han har sett flere eksempler på at undgom fra region nord blir plassert i tiltak lenger sør i landet, kjenner ikke Størmer seg igjen i det:

- Det skjer utelukkende i egen region og så langt mulig nært eget hjemsted, sier Størmer.

Politiet i Vest-Finnmark ønsket i går ettermiddag ikke å uttale seg i denne saken.