NRK Meny
Normal

Knuste beina i skuterstunt – trener for å komme tilbake

Forrige vinter ødela han begge beina da et skuterstunt gikk galt. Men etter flere måneder i sykesenga vil Alta-mannen Stian Pedersen tilbake på skuteren.

Skuterakrobaten Stian Pedersen fra Alta levde av å gjøre dristige stunts.

Reporter: Kristian Sønvisen Bye

Skuterakrobaten Stian Pedersen fra Alta levde av å gjøre dristige stunts, men i mars i fjor fikk karrieren en bråstopp. Under et stevne i Gdansk i Polen landet 28-åringen meget stykt og knuste nesten alle beina i føttene.

Stian Pedersen i Gdansk

Stian Pedersen før skjebnesvangre stuntet i Polen.

Foto: Sportainment.pl Lukas Nazdraczew

Tross de alvorlige skadene drømmer han igjen om å gjøre skuterakrobatikk. Men veien frem dit er lang.

– Jeg har måttet begynne helt på nytt. Man tenker at å gå, det er null problem. Men når du har ligget fire måneder er det ganske mye tyngre enn hva jeg hadde forestilt meg, forteller Pedersen.

Knuste ledd

X-Fix

Stian Pedersen måtte gjennomføre omfattende operasjoner i begge beina etter skuterulykken i mars.

Foto: Kristian Sønvisen Bye

For altaværingen som har drevet med skuterakrobatikk fra 2008 er dette blitt en helt ny hverdag.

Skadene han pådro seg i oppvisningsshowet i Gdansk har gjort at han har måtte tenke på alt annet enn skuterkjøring.

– Det var som å knuse en pose nonstop, for så å sette det samme igjen. Leddene ble knust, så i høyre foten er det ikke noe ledd igjen. I liten antydning til et ledd i venstre fot, sier han.

Ble fire centimeter kortere

Etter 13 operasjoner og flere måneder i sykesenga har han nå begynt å trene seg opp. Beina hans er nå satt sammen av titan og hele 40 skruer. I tillegg er han etter operasjonene blitt fire centimeter kortere.

– Du merker fire centimeter når du skal strekke det opp i kjøkkenskapet, sier han.

Saken fortsetter under videoen:

Fortsatt motivert

Likevel vil han nå tilbake på skutersetet. På spørsmålet om det har vært verdt å utsette seg for farene han har gjort, svarer Pedersen følgende:

– Det er vanskelig å si i ettertid. Jeg har tenkt mye mens jeg har gått i syv åtte måneder og trenet flere timer om dagen bare for å kunne fungere i dagliglivet. Men fortsatt trener jeg for å komme tilbake, det har vært motivasjonen hele veien, sier han.

Stian trener i senga

Stian trener opptil tre ganger om dagen. – Den første tanken min da jeg fikk summet meg på sykehuset i Polen, var «når kan jeg komme meg tilbake på skuteren?»