NRK Meny
Normal

Kine er Norges sterkeste jente

I styrkekjelleren på Kraft, studentenes eget treningssenter i Tromsø, er det mange kilo som løftes hver eneste dag. Ei av dem som løfter mest er Kine Kristensen Fossbakk.

Kine Kristensen Fossbakk

Kine Kristensen Fossbakk studerer psykologi ved Universitetet i Tromsø. På fritiden løfter hun vekter.

Foto: Sander Lied Edvardsen / NRK

I det trange styrkerommet har rundt 15 mann presset seg sammen for å gi jernet. Men det er ikke bare menn her. I den ene enden befinner Kine seg, selvsagt i den enden med de tyngste vektene.

– Planen i dag er bare å kjøre mange repetisjoner med litt lettere vekter for å få skikkelig blodgjennomstrømning til musklene. I konkurranse gjør jeg ni maksløft på tre timer. Det tar på. Så nå er det restitusjonsøkter, sier Kine.

– Jeg trener hele kroppen hver dag. Hvilke øvelser jeg løfter tyngst varierer, men i dag er det halvtungt på alle øvelsene, forteller hun.

Her har hun brukt mange timer, og flere skal det bli, ettersom målet hennes er å kvalifisere seg til VM i vektløfting. På veien dit har hun plukket med seg to junior-NM-gull og gull i det åpne norgesmesterskapet i Askim i vår.

1 meter og 65 centimeter høye Kine er sterk.

Kine Kristensen Fossbakk løfter 135 kg i benkpress.

Satte ny juniorrekord

Forrige helg forbedret hun sin egen norgesrekord i benkpress for junior under NM. Tidligere i år satte hun den første rekorden på 130 kilo, nå pushet hun den opp til 135. Den forrige rekorden var på 111 kilo.

– Jeg begynte å løfte vekter for å ha noe å gjøre på fritiden da jeg flyttet til Tromsø for tre år siden. Vi har gård hjemme så jeg er vant til å ta i et tak, forklarer Harstadjenta, og sier videre at hun jo er ei hestejente som er vant til å løfte mye høy.

Er det litt Pippi Langstrømpe-inspirasjon vi ser her, hun kunne jo løfte hesten sin?

– Man kan jo nesten si det. Jeg har jo vokst opp med henne på TV og å være sterk er jo ganske kult, men jeg har ikke fått kallenavnet Pippi Langstrømpe enda, ler hun.

Kine Kristensen Fossbakk
Foto: Sander Lied Edvardsen / NRK

– Viktig å opprettholde blodsukkeret

Med relativt tunge treningsøkter hver dag er det rimelig å anta at det går med litt «kraftfôr» om dagene. Overraskende nok inneholder ikke kosten noe kjøtt i det hele tatt, hun er prescetarianer. Hun spiser seks måltider om dagen, stort sett frukt og grønnsaker.

– Det er viktig å opprettholde blodsukkeret, hvis ikke mister jeg fokus både på trening og i studiene. Og det vil vi jo ikke, all den tid døgnet bare har 24 timer, sier hun.

Kine har klart kravet for å være med i Nordisk mesterskap som skal holdes i Sverige i februar. Der er det bare et visst antall plasser, så det er likevel ikke gitt at hun kommer med.

– Akkurat nå er det målet, jeg håper virkelig de ser nytten av å ha meg med der. Så nå jobber jeg mot det. Og så er det jo VM om ett år, men det vil jeg ikke drømme for mye om enda, smiler hun lurt.