Kan kapre nye verv i Høyrepolitikken

Hun trakk seg som byråd i Tromsø i helga, nå kan Anne Berit Figenschau bli nestleder i Troms Høyre.

Anne Berit Figenschau

Anne Berit Figenschau kan blir fylkespolitiker i Høyre.

Foto: NRK

Det kan bli nye verv for politikerne fra Tromsø Høyre som i helga trakk seg fra nominasjonslisten.

Anne Berit Figenschau kan bli første nestleder i Troms Høyre. Hun er innstilt av valgkomiteen i fylkespartiet.

– Ja, hvis det ikke kommer noen klare signaler på årsmøtet så er det utgangspunktet som valgkomiteen har levert fra seg. Skal det bli endringer må det komme gjennom forhandlinger på årsmøtet. Det sier Terje Nyberget, leder i valgkomiteen til fylkesårsmøtet i Troms Høyre til NRK.

Figenschau trakk seg lørdag som byråd for finans etter bråket i Tromsø Høyre. Også ordfører Jens Johan Hjort trakk sitt kandidatur, og går av som ordfører etter høstens kommune – og fylkestingsvalg.

Vil sende dem til årsmøtet i Høyre

Figenschau og Hjort er foreslått som utsendinger fra Troms til Høyres landsmøte i Oslo.

– Ut fra det som skjedde i helga, gjør vel de aktuelle personene seg noen refleksjoner om det, men vi får nå se hva som skjer, sier Terje Nyberget.

Jens Johan Hjort

Jens Johan Hjort er ikke lenger ordførerkandidat i Tromsø. Foto: NRK

Foto: NRK

– Jeg drar gjerne på landsmøtet til Høyre hvis fylkesårsmøtet ønsker det, sier Jens Johan Hjort til NRK. Figenschau vil ikke uttale seg om hun drar på årsmøtet.

Leter etter nytt byråd

Det kan ta tid før Tromsø kommune får en ny byråd for finans etter at Anne Berit Figenschau i helga trakk seg fra stillinga. Hun startet i jobben i mai i fjor. Byrådsleder Øyvind Hilmarsen sier han har flere aktuelle kandidater, men er usikker på om ny byråd er klar til onsdagens kommunestyremøte.

Ifølge Nordlys skal Figenschau lenge ha vært irritert over Hilmarsens lederstil i byrådet. Hun la som byråd for finans fram forslag til budsjettkutt. Hilmarsen skal, ifølge avisas anonyme kilder, latt Frp-byrådene Kristoffer Kanestrøm og Britt-Hege Alvarstein slippe «billig» unna med overforbruk i sine sektorer.

Anne Berit Figenschau sier til NRK at hun ikke vil svare på mediehenvendelser mandag kveld. Øyvind Hilmarsen har ikke svart på NRK sine henvendelser.

Mandag kveld er det nytt møte i Tromsø Høyre.

Samarbeider videre

Jens Johan Hjort og Øyvind Hilmarsen

Ordføreren Jens Johan Hjort (til venstre) og byrådsleder Øyvind Hilmarsen (til høyre) hadde et timelangt møte mandag morgen. De mener de skal samarbeide godt også framover. Foto: Marita Andersen / NRK

Foto: Marita Andersen / NRK

I dag møttes ordfører Jens Johan Hjort og byrådsleder i Tromsø, Øyvind Hilmarsen for første gang etter lørdagens turbulente nominasjonsmøte.

Byrådslederen sier han er skuffet over det som skjedde da ordføreren forslo byråd for finans, Anne Berit Figenschou som ny byrådsleder, og Hilmarsen ned på tredjeplass.

Likevel bedyret begge at dette ikke skal få noe å si for samarbeidet i byrådet fremover.

I dag møttes ordfører Jens Johan Hjort og byrådsleder Øyvind Hilmarsen for første gang etter nominasjonsmøtet i Tromsø Høyre.