Å klappe en torsk var noe av det fiskeriministeren fikk oppleve da hun i dag besøkte Torsken i Gryllefjord på Senja.
– Her har man ny teknologi som man kombinerer med levende lagring, samtidig som man skaffer seg godt råstoff, og de treffer jo også markeder både i USA og i Frankrike. Så får vi håpe at de etter hvert også får en pris på torsken som kan matche laksen. Det er min drøm, sier Aspaker.
I nyutvikla merder kan levende fanget torsk være redningen for mye av fiskeindustrien, som i Gryllefjord.
– Langs kysten av Norge har vi cirka ni anlegg som kan ta imot levende torsk som har flate bunnmærder i en eller annen variant, forteller Kjell Midling som er forsker hos Nofima.
Inne i det gamle fryseriet fikk statsråden se det siste av filetlinjer. Her blir filetene kuttet i porsjoner med vannstråler.
Dette er den første maskinen i verden, utenom Island, med dette systemet.
– Dette er bare for å få ned kostnadene. Det som skal til for å løse problemene for industrien er jevnere tilgang av råstoff, sier administrerende direktør i Nergård AS, Tommy Torvanger.