Hopp til innhold

Kan bli avvist på krisesenteret

Voldsom tilstrømming til krisesentret i Øst-Finnmark.

Mange søker tilflukt ved krisesenteret i Nord-Trøndelag
Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix / Scanpix

Mishandlete kvinner og barn søker til krisesenteret i Øst-Finnmark fordi de frykter julefeiringa. Kapasiteten på mottaket i Kirkenes er sprengt, og flere kan bli avvist.

– Kritiske for mange

Situasjonen er kritisk for mange av dem som søker hjelp, forteller lederen for Nora-senteret i Kirkenes, Annik Eriksson:

– Situasjonen blir verre og verre. Mange av dem har vært grovt mishandla i mange år. Det er ikke bare dem som har fått seg en blåveis som kommer hit, slik som mange trur. Det er folk som har levd med trakassering i mange år, de er dårlige, veldig traumatisert, og barna har hatt det helt forferdelig, sier hun.

Voldsom økning

Mishandling er blitt et omfattende familieproblem i Øst-Finnmark, skal vi tro statistikken. I 2002 hadde krise- og incestsenteret i Kirkenes 270 overnattinger. I år er tallet 1336 ved utgangen av november. Og julehøytiden er selve marerittet for noen, og derfor ber de om hjelp allerede nå:

– For første gang er det folk som har spurt om å få flytte hit før jul. I tillegg spør mange av dem som har bodd her før om å få komme. De er redd for å være alene i jula, redd for hva de skal bli utsatt for av eks-partner. Og det er en kjent sak at livets farligste situasjon for kvinner er når de forlater sine menn og samboere. Da står de i en reell livsfare. Det er da de fleste drapene på kvinner skjer i Norge, sier Eriksson.

Farlig julefyll

Ansatte på krisesentret gjør det de kan for å forsøke å hjelpe kvinnene tilbake til et normalt liv. Men i jula flyter alkoholen, og mange søker tilflukt på krisesentret, der det likevel blir en slags julefeiring

– Vi følger juletradisjonene og gjør det så koselig som vi kan for dem som bor her. Men vi må huske på at mange av barna har veldig dårlige erfaringer med jula, sier miljøterapaut Randi Sneve Skeie.

– Vi kan ikke forvente noen hjelp utenfra. Vi er alene, og hvis vi føler oss trua så er det bare politiet. Her er folk på jobb 24 timer i døgnet. Vi går i turnus og fordeler jula mellom oss og tar vare på våre beboere, sier Annik Eriksson.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark