Jerv vandret nesten Norge på langs

Aldri før har det blitt registrert en jerv som har gått lenger enn tanajerven «Ind2869». Hele 125 mil i luftlinje har hann-jerven tilbakelagt på vandringen sin.

Jerv på vandring

En jerv har vandret helt fra Tana til Skjål i Oppland og Luster ved Sognefjorde. Ny rekord, ifølge Rovdata.

Foto: Petter Kaald

– Dette er den lengste vandringen av en jerv vi noen gang har registrert, understreker leder Morten Kjørstad i Rovdata.

Den rekordlange vandringen startet i mai 2013 i Tana i Finnmark. I januar og april året etter befant han seg helt nede i kommunene Skjåk og Luster ved Sognefjorden i Sogn og

Reiseruten til rekordjerven

Dette er inntegning av funnene gjort av jerven fra Tana.

Foto: Rovdata

Fjordane. Det tilsvarer en vandring på 125 mil i luftlinje.

På leting etter sitt eget hjem

Den rekordlange vandringen til Tanajerven er dokumentert gjennom innsamling og DNA-analyser av biologiske prøver fra jerv.

– Den forrige rekorden tilhørte en hannjerv som tilbakela 80 mil i luftlinje fra Kiruna i Sverige til Alvdal i Hedmark, som jo i seg selv er imponerende langt. Han må nå se seg grundig slått med 45 mil, sier Kjørstad.

Den siste prøven etter «rekordjerven» er fra våren 2014, så man vet ikke om den lever enda. Men Kjørstad i Rovdata forteller at det er vanlig at jerven vandrer selv om distansen er unik.

– De vandrer ut når de blir selvstendig rundt ett år gammel. Grunnen til at de vandrer ut, er at de vil finne sitt eget territorium. Noen vandrer langt, mens andre vandrer kortere, sier Kjørstad.