NRK Meny
Normal

Jarle Andhøy dømt

Jarle Andhøy må betale 45 tusen kroner i bot for å ha reist ulovlig til Antarktis. Det har Hålogaland lagmannsrett bestemt i dag.

andhøy

Jarle Andhøy tapte også i lagmannsretten. Dommen på 45 tusen kroner i bot ble opprettholdt.

Foto: NRK

Jarle Andhøy er dømt for å ha forbrutt seg mot en rekke lover og forskrifter, da han i 2012 dro til Antarktis for å lete etter seilbåten "Berserk", som forliste året før med tre mann ombord.

Andhøy er tidligere dømt i tingretten, men han anket saken. Etter behandling lagmannsretten, ble resultatet det samme, nemlig 45 tusen kroner i bot, subidiært femti dagers fengsel.

Fornøyd med dommen

– Jeg er godt fornøyd med dagens dom, sier Jarle Andhøy i ettermiddag.

– Dommen slår fast at jeg har rett til å seile på åpent hav sør for 60-graden. Men jeg er ikke fornøyd med at Hålogaland Lagmannsrett mener at kysten ved Antarktisk ikke er åpent hav, sier Andhøy.

Må opp for høyesterett

– Jeg mener at dette er en alvorlig selvmotsigelse i dommen, og jeg anser at dette må bli et interessant juridisk problem for Høyesterett, mener Jarle Andhøy.

– Dette er grunnen til at vi kommer til å anke dommen, og regner med at Høyesterett vil ta den opp til behandling.

Les også: Andhøy går til motangrep på polarinstituttet i lagmannsretten

Aktor er fornøyd

Førstestatsadvokat Lars Fause, som var aktor i saken i lagmannsretten, er tilfreds med utfallet.

– Dette er en solid og velskrevet dom, som løser mange av de juridiske problemstillingene som ble tatt opp under hovedforhandlingen. Jeg anser dette som en korrekt dom, sier Lars Fause.

Dersom saken kommer opp for Høyesterett, blir det nok en runde for statsadvokaten.

– Hvis det blir høyesterettsbehandling så får vi ta det. Påtalemyndigheten må bare være enda bedre forberedt i så tilfelle, sier førstestatsadvokat Lars Fause i Tromsø.