NRK Meny
Normal

Nordlysfotograf jakter på den perfekte vannspeilingen

Nordlysfotografene klargjør seg for en ny sesong. Allerede har det nydelige sensommerværet gitt vakre blinkskudd. Og flere kan det bli denne helga!

aurora reflection on the water Nordlichtspiegelung im Meer, Norwegen, Troms, Tromsø, Kvaløya, Sandnessund, Store Blåmannen, 1044 m, Berge, Dämmerung, Mitternacht, Nordlicht, Polarlicht, Aurora Borealis, Spiegelung, Wetter, Windstille, Küste, Tang, Ebbe, Gezeiten, Bogen, Norway, Troms, Tromso, Kvaløya, Sandnessund, Store Blåmannen, 1044 m, mountains, dusk, midnight, Polar light, Northern light, aurora borealis, reflection, mirror, weather, calm, tides, low tide, coast, seaweed bow

Nattehimmelen er fortsatt lys, men nordlyset lar seg fange på kamera. Dette bildet ble tatt natt til fredag 29.august.

Foto: Hinrich Bäsemann / Hinrich Bäsemann

– Det var blikkstille ved midnatt på Sandnessundet mellom Tromsø og Kvaløya. Så fikk jeg en perfekt speiling, forteller naturfotograf Hinrich Bäsemann om øyeblikket han foreviget natt til torsdag.

Den tyskfødte fotografen er en av Tromsøs mest erfarne nordlysfotografer. Bäsemann fikk øynene opp for naturfenomenet på rorbuferie i Lofoten midt på 1970-tallet.

– Vi var på påskeferie i Norge fordi vi ville se lofotfisket. Da vi en kveld for aller første gang så nordlyset på himmelen, løp vi inn og hentet eieren for å se det sammen med oss. Men han ristet bare på hodet og sa at jaja, det var et bitte lite nordlys, smiler Bäsemann.

(Saken fortsetter under bildet)

Nordlys over tretoppene

Flere nordlysfotografer finner fine fokus: Bjarte Hjelle fra Håpet i Tromsø trengte ikke å gå langt for å forevige det buktende nordlyset sist torsdag.

Foto: Bjarte Hjelle / Privat

Skuespill på himmelen

Han mener alle som ser nordlyset for første gang, blir begeistret.

– For oss var nordlyset helt fantastisk, selv om det var svakt, sier han.

Over tretti år senere lar han seg fortsatt bergta av de flakkende lysstripene på himmelen.

– Vanligvis er det rolig i naturen, og man er midt i verden og ser et fantastisk skuespill på himmelen. Hver gang danser det på en ny måte og det er aldri kjedelig.

Spesialiserer seg på speiling

Den kommende sesongen skal nordlysfotografen jakte på flere motiver som det han tok natt til fredag.

– Det er veldig sjelden at havet er så stille at man ser en perfekt speiling i vannet. Jeg har tatt noen slike bilder før, og å finne flere slike motiver er oppgaven min i den kommende nordlyssesongen.

Bäsemanns gode råd til folk som vil jakte på det perfekte nordlysbildet, er å forberede seg godt på et opphold ute.

– Ta på varme hansker og varme sko! Man står lenge ute og det er veldig skuffende om man fryser. Når det kommer til kamera trenger man ikke det dyreste utstyret, det viktigste er at kameraet kan innstilles manuelt med lang lukkertid.

Nordlys over Tennevannet

Tennvassåsen i Harstad ble også beæret med bølgende grønnhvite sjal på nattehimmelen sist torsdag, vakkert fanget av Patty Thorbergsen.

Foto: Patty Thorbergsen / Privat

Dra på nordlyssafari i helga

Og for andre som ønsker å forsøke seg på nordlysfotografering, melder Vervarslinga for Nord-Norge at naturen legger godt til rette for vakre bilder.

– Forholdene for å se nordlyset skal være gode fra lørdag til mandag, spesielt i Troms, sier vakthavende meteorolog Unni Thomsen.

Husker du vår dokumentar «Jakten på Nordlyset»?

Norsk dokumentar. Hvor magisk kan Nordlyset være? Den internasjonalt kjente nordlysjegeren, Ole Christian Salomonsen, tar oss med i jakten på det ultimate nordlysbildet. Opplev helt unike nordlysbilder som aldri før har vært fanget på film. (1:2)

Norsk dokumentar. Hvem kan si nei til et frieri under nordlyset? Engelske Chris har "lurt" kjæresten Sarah med seg til Tromsø for å fri til henne under nordlyset, men vil nordlyset vise seg for paret? (2:2)