Kvinne erkjenner å ha knivstukket samboeren - risikerer forvaring

En 30 år gammel kvinne er tiltalt for å ha stukket samboeren med kniv ved to anledninger. Hun erkjenner straffskyld for ett av forholdene.

Rettsal

Saken går for Senja tingrett på Finnsnes.

Foto: Arild Moe / NRK

Tirsdag startet rettssaken i Senja tingrett. En 30 år gammel kvinne er tiltalt for å ha knivstukket sin daværende samboer ved to anledninger i 2013.

Ved den første anledningen, i juni, stakk hun mannen i armen, den andre gangen, i september, stakk hun ham i magen.

Da rettssaken startet erkjente kvinnen straffskyld for å ha stukket mannen den første gangen, men ikke ved det andre tilfellet.

Kvinnen er tidligere dømt for drap, da hun i 2005 drepte en mann i Tromsø med kniv.

Ei 30 år gammel kvinne står i Senja tingrett tiltalt for to tilfeller av knivstikking. Hun innrømmer straffeskyld for den ene, selv om det var i selvforsvar.
Kvinna kan risikere å bli dømt til forvaring fordi hun er dømt for knivdrap tidligere. Også da hevdet hun nødverge:

Prøvde å forsvare kvinnen

Mannes forklaring bar preg av at han elsket kvinnen som to ganger påførte ham alvorlige skader med kniv. Derfor dekket han over hva som egentlig hadde skjedd.

Ved det første tilfellet sa han til politiet at han hadde skadet seg selv fordi han ville ta livet sitt. Det hadde kvinnen bedt ham si. Situasjonen oppstod etter en fest ute på byen på Finnsnes. Da oppfattet mannen at kvinnen hadde vært utro, og han ble svært sjalu.

Den andre knivskaden – i magen – forklarte han først med at han hadde rullet over en kniv på en fest i en lavvo.

I begge tilfellene var det alkohol med i bildet, både øl og sprit. Mannen erkjente i retten at han ikke tålte å drikke sprit.

Den andre hendelsen skjedde også etter at partene hadde drukket alkohol og begynte å krangle. Ifølge fornærmede skal kvinnen ha truet ham med en kniv, og han forsvarte seg med et hundehalsbånd.

Kvinnens forsvarer, advokat Morten Furuholmen, fikk mannen til å erkjenne mye av skylda for kranglene som oppstod.

Paret er i dag ikke samboere.

Ber om forvaring

Aktor vil mest sannsynlig legge ned påstand om forvaring i saken.

I en normal fengslingssak er det vanlig med prøveløslatelse etter to tredjedeler av soningstiden, men ved forvaringsdom må den fengslede selv begjære prøveløslatelse.

Påtalemyndigheten kan også begjære videre fengsling etter at minstetiden er sonet. På den måten kan kvinnen i realiteten ende opp med en fengselsstraff som blir lenger enn 12 år.

Mannens bistandsadvokat krevde oppreisning fra den 30 år gamle kvinnen.