Hopp til innhold

Imponert over det filipinske folk

Lege Harald Sunde er full av beundring for måten det filippinske folket taklet den store katastrofen før jul .

Fisker på Filippinene

Den lokale fiskeren har tatt en dørk fra en ødelagt båt, satt på nye spanter og da jeg møtte ham holdt han på å høvle nye bord til sin fiskerbåt, skriver Sunde.

Foto: Harald Sunde

Lege Harald Sunde, bosatt i Kirkenes, kom hjem fra Filippinene fredag etter fem uker i det katastroferammede området etter den tropiske tyfonen Haiyan.

Her var han som delegat for Røde Kors.

Harald Sunde

Harald Sunde og sjefslegen ved Basey District Hospital, dr. Egos. - En dyktig leder og en vennlig samarbeidspartner, sier Sunde

Foto: Privat

Full av pågangsmot

Vel hjemme reflekterer han over det han opplevde der nede. Blant tingene som imponerte ham mest, var måten det filipinske folket taklet katastofen som rammet dem.

– Mest imponert er jeg over det filippinske folk sitt ukuelige mot og stå-på- vilje. Det var ingen resignasjon og apati, sier han til NRK.

Han fremhever folkets enorm evne og vilje til å gå løs på alle oppgavene som ventet.

Som den lokale fiskeren fra Balangiga som fortalte at 100 båter fra hans landsby med like mange fiskere var forsvunnet under Yolanda, som er det filippinske navnet på tyfonen Haiyan. På den andre siden var det så mye nød, elendighet og fattigdom.

Massive ødeleggelser

Massive ødeleggelser, nesten 100 000 ganger så mange hjemløse som etter brannen i Lærdal, det er et tankekors, sier Sunde.

Foto: Harald Sunde


Permisjon fra Finnmarkssykehuset

Sunde er til daglig ansatt ved Finnmarkssykehuset. Han fikk permisjon fra jobben for å reise til Filippinene.

Der nede oppholdt han seg i området Basey på øya Samar, den første øya som ble truffet av den enorme syklonen.

Her satte Røde Kors opp et feltsykehus fra Norge. Sammen med leger, sykepleiere og annet personell ble sykehuset drevet til det nå like før Sundes avreise ble tatt ned. Til sammen 50-60 andre jobbet på sykehuset, folk fra flere land i Asia og Europa.

Røde kors feltsykehus sine ansatte i Basey

Internasjonal gjeng fra fra Kroatia, Rwanda, Sri LAnka, Island, Australia, Hong Kong, Singapore og Norge.

Foto: Harald Sunde


Sunde har jobbet i et kirurgisk team og har bidratt som almenlege og i indremedisinsk arbeid. Han har også vært støtte for kirurgene.

– Det var en svært nyttig erfaring. Alt var mangelfullt, det var lite medisiner, kompetanse og utstyr. Så jeg følte at det vi kom med var svært nyttig, sier han til NRK.

Nå er feltsykehuset og utstyret overført til det internasjonale Røde Kors som skal fordele det på Filippinene.

Røde kors sitt feltsykehus

Inngangsporten til Røde kors sitt feltsykehus.

Foto: Harald Sunde