Hopp til innhold

I denne barnehagen må de ta helt spesielle forholdsregler

Ungene trosser 25 minusgrader og er ute hele året. Og de voksne har med våpen når de tar med barna på tur i fjæra.

polarflokken barnehage

Elias, Isak, Emma og Maja er noen av de tøffe ungene i Polarflokken barnehage i Longyearbyen.

Foto: Ingun A. Mæhlum / Første Steg

– Her i barnehagen har vi både store og små som liker å være masse ute, sier styrer Trine Berntsen i Polarflokken barnehage i Longyearbyen.

Og det er noen tøffe smårollinger som har barnehageplass på Svalbard. Her er barna ute selv om temperaturene er nede mot 20-25 minusgrader.

– Da har de på seg masse klær, de skal ikke ha noe bar hud, og vi passer på å skjerme luftveiene. Men det kan være dager med ti minusgrader der vi ikke kan gå ut, for det er gjerne vinden som stopper oss, sier Berntsen.

– Vinden er det farligste

Det var Første Steg - et tidsskrift for barnehagelærere som først skrev om saken. De fikk være med barna og de voksne på tur i de relativt eksotiske omgivelsene.

– Ungene bruker tynn ull innerst – det er kjempeviktig. Så er det gjerne et lag med tykk ull hvis det er kaldt, tykke ullsokker, gode sko og en skikkelig utedress. I tillegg bruker de hals eller ullbuff, og veldig mange bruker skinnlue. Når det er veldig kaldt dekker de til ansiktet og bruker scooterbriller. Det er vinden som er det farligste, derfor er det veldig viktig med ullbuff. Om vinteren går vi rundt og sjekker barna for frostskader, sier Hege Leithe som har barn i barnehagen til Utdanningsforbundet.

(Artikkelen fortsetter under)

isbjørn

Isbjørn kan være en trussel også for barnehagen når de skal ut på tur.

Foto: Tore Meek, Meek, Tore / NTB scanpix

– Har med oss våpen

Både miljøfokus og aktiviteter er viktige for barnehagen, som gjerne arrangerer turer og utflukter for ungene. Gjennom de siste årene har de vært rundt på øya og samlet inn totalt 2,3 tonn med søppel. Men når man har med ungene på tur på Svalbard må man ta litt andre forholdsregler enn det barnehagene på fastlandet er vant med.

– Hvis vi bare skal ned i fjære har vi med oss våpen i tilfelle vi møter på isbjørn. Når vi drar ut på turer utenfor byen har vi også med oss isbjørnvakt, sier Trine Berntsen til NRK.

Barnehagen snakker gjerne med Sysselmannen på Svalbard før de legger ut på tur.

– Hvis vi vet at det er bjørn i nærheten, drar vi ikke på tur.

– Dette er tøffe barn

Hun håper at friluftsfokuset i barnehagen frister barna til å bruke naturen aktivt når de blir litt større.

– Vi håper jo det. Dette er tøffe barn, og det er tøffe unger som vokser opp på Svalbard. Men dette er hverdagen vår, og ungene blir vant med det.

I høst tok de ansatte med seg førskolegruppa ut på reinsdyrjakt, med fellingstillatelse på to dyr. Tirsdag skal de tilbake i barnehagen og lage bidos, en samisk reingryte.

– Da skal vi ha TV-aksjonsdag i barnehagen, og selger både bidos og lodd til familiene til de ansatte og barna i barnehagen. Så går pengene til TV-aksjonen, sier Berntsen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark