NRK Meny
Normal

Her skjuler det seg en filmstjerne

Derfor har denne bygningen i Tromsø en rolle i gigantfilmen «The Avengers».

The Avengers

Disney-konsernet forklarer hvorfor de har plassert Thors (Chris Hemsworth) kjæreste Jane Foster (Natalie Portman) i Tromsø.

Foto: Scanpix/Børre Heitmann Holmeslet/Marvel.com

Et all-stars-lag av Marvel-superhelter er samlet i storfilmen som har Norges-premiere 27. april.

Loke og hans hær med romvesener truer med å overta jorda. Fredskorpset t S.H.I.E.L.D. samler derfor Thor, Hulken, Iron Man, Captain America, Hawkeye og Black Widow for å slå tilbake.

På rollelista er blant annet Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Samuel L. Jackson og Wirkola-aktuelle Jeremy Renner .

Til Tromsø

Budsjettet er på svimlende 1,6 milliarder kroner og føyer seg inn på lista blant de dyreste filmene som er laget.

I en replikkutveksling fra en av hovedkarakterene Thor (Chris Hemsworth) dukker plutselig Norge opp.

På spørsmålet hvor kjæresten Jane (Natalie Portman) oppholder seg, er svaret:

«De har fått et flott observatorium i Tromsø. Hun ble i går bedt om å dra i all hast. Det er godt betalt og med privatfly. Hun vil være trygg».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Et trygt sted

Fra Thor (2011)

Thor (Chris Hemsworth) og Jane Foster (Natalie Portman).

Foto: marvel.com

På en e-post fra Disney-konsernet får NRK opplyst at Janes skjulested ikke er tilfeldig.

– Vi valgte Tromsø fordi vi ønsket et sted i de nordiske landene der Jane kunne gjøre sin banebrytende forskning, og et sted hun ikke var truet av Loki og hans hær. Loki er, forståelig nok, ute etter å ødelegge alt Thor har hellig, og ingenting er mer hellig for ham enn Jane Foster. Når Selvig havner under Lokes kontroll, må S.H.I.E.L.D. handle raskt for å beskytte Jane og få henne til et sikkert sted, skriver Disney og avslører at de har gjort leksa si:

– Vi gjorde noen undersøkelser og vet at Tromsø hadde et geofysisk observatorium som passet for den type forskning Jane gjør, opplyser Disney.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Til Tromsø neste gang?

The Avengers
Foto: disney.com

Filmpolitiets Birger Vestmo har gitt The Avengers terningkast fem , og skriver dette om Tromsø-koblingen:

– The Avengers er nesten like god som sine forgjengere, og jeg er viss på at det kommer flere. Blant annet hører jeg en Tromsø-referanse i filmen som får meg til å tro at vi kanskje skal dit ved en senere anledning?

Tromsø geofysiske observatorium ble opprettet i 1928 og slått sammen med Universitetet i Tromsø da det ble grunnlagt i 1972. Nordlysobservatoriets første bygning ble reist i 1927/28 og åpnet i 1930, etter at Rockefeller foundation hadde bevilget 75 000 dollar til opprettelsen, ifølge Wikipedia.