Her er svaret på hvorfor nordnorske barn holder ut å bade i iskaldt vann!

Sommer og sol betyr gjerne at unger insisterer på å bade hele dagen, selv i Nord-Norge. Men kan de bli syke av å bade i kaldt vann? Og hvorfor klarer de å holde ut, time etter time?

Bading i Telegrafbukta i Tromsø

'Sistemann uti er en reddhare'. Sondre Brøndbo og Alfred Angell i farta uti det ni grader deilige vannet!

På en dag der sola gløtter innom av og til og gradestokken flørter med 20-tallet, er det lett for unge nordlendinger å la seg friste til et bad - selv om badetemperaturen er på fattige 9 grader.

– Vi bader fordi det er artig, og fordi det er ganske deilig å bade i kulden, sier Sondre Brøndbo og Alfred Angell i munnen på hverandre.

Kom opp!

Nina Teigen har tatt med seg sine egne barn Alfred og Signe til Telegrafbukta i Tromsø, og lånt med seg Sondre Brøndbo. Guttene rakk ikke en gang å skifte til badebukse før de hoppet ut i vannet, så gira var de.

Nina innrømmer at hun, i likhet med veldig mange andre foreldre, har bedt ungene om å komme opp fra vannet fordi det er kaldt.

– Jeg har nok gjort det, men ofte kommer ungene opp selv når det blir for kaldt, sier Nina.

Barn vs. foreldre: 1-0

Håvard O. Skjerven

Barnelege og trebarnsfar Håvard Ove Skjerven sier at det ikke hjelper å true barna med at de kan bli syke for å få dem ut av det kalde vannet. For den som lyver, stjeler. Og den som stjeler, blir satt i fengsel.

Foto: Øystein H. Horgmo, UiO

– Hvis ting er gøy nok, skal det mye til for å vippe en av pinnen, og barn har nok en bedre tendens enn voksne til å fokusere og være veldig oppslukt av det de driver med, forklarer barnelege ved Oslo universitetssykehus, Håvard Skjerven.

Barnelege Håvard Skjerven sier at nøkkelordet til barns utholdenhet enkelt og greit er motivasjon.

– Å holde ut noe som ikke er komfortabelt, har mye med ens personlige oppfattelse og motivasjon å gjøre. Smerte og ubehag er subjektivt og vil alltid være farget av omgivelsene den settingen man er i, utdyper han.

Barn vs. foreldre: 2-0

Så, ungene ignorerer smerten glatt dersom de bare synes resten er morsomt. Men så var det argumentet om at de kan bli syke av det kalde vannet, da. Nina Teigen innrømmer at hun nok har truet med at influensaen kan komme om ungene ikke kommer ut av vannet.

Nina Teigen og Signe

Nina Teigen endte opp med å true datteren Signe med at hun kunne bli syk dersom hun ikke kledde raskt på seg da de skulle forlate badeplassen. Men årsaken var egentlig at de hadde dårlig tid...

Foto: Marit Garfjeld / NRK

– Ja, men da har det nok vært litt kaldere enn det er nå.

Men kan unger bli syke av å bli så kalde at de blir blå på leppene?

– Man kan få en såkalt kuldeutløst rhinitt, det vil si at nesa renner mer når det er kaldt. Men for å få en ordentlig infeksjon, må det en mikrobe til. Og den lar seg i seg selv ikke påvirke av temperaturen i noen vesentlig grad, forklarer barnelege Skjerven.

Årsaken til at det stort sett bare er barn som bader når kvikksølvet utfører kompisvarme på seg selv i bunnen av gradestokken, har Sondre gjort seg noen tanker om.

Badegutter

Sondre Brøndbo og Alfred Angell tror barn er mer glad i å bade enn voksne fordi de er mer glad i å være ute.

Foto: Jørn Resvoll / NRK

– Unger liker bedre å være ute, så de kan være lengre uti, resonnerer han.

– Tåler unger kulde bedre enn voksne, tror dere?

– Jaaa, litt, sier Alfred, mens Sondre ikke er like sikker,

– Nei, jeg tror egentlig ikke det. Jeg tror unger bare er mer glade i å bade i kulde!