NRK Meny
Normal

Harstad, Evenes, Narvik eller Skånland – 300 familier må velge

– Når kampflybasen på Evenes etableres, vil Harstad være et naturlig sted for de ansatte å bosette seg. Det mener rådmannen i Harstad, Hugo Thode Hansen.

Harstad
Foto: Martin Mortensen / NRK

Allerede i 2021, vil det store innrykket av ansatte starte med opp mot 600 personer, noe som kan bety behov for å huse 300 familier. Da vil Harstad være klar, sier rådmannen.

Hugo Thode Hansen

Hugo Thode Hansen, rådmann i Harstad, mener festspillbyen peker seg ut når ansatte ved kampflybasen skal bosettes.

– Det er allerede planlagt 1 000 nye boenheter i kommunen, vi har et attraktivt bysamfunn, med høyere utdanning, og de service- og kulturtilbudene som et moderne menneske har behov for.

Harstad skiller seg ikke ut

Ordførerkandidat Rune Edvardsen i Narvik Ap

Ordfører i Narvik, Rune Edvardsen (Ap), mener malmbyen er like attraktiv som Harstad.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Men det er ikke alle som vil hevde at Harstad skiller seg spesielt ut i forhold til nabobyen Narvik. I alle fall ikke ordfører Rune Edvardsen. Når Håloglandsbrua står ferdig vil avstanden til flyplassen bli den samme til de to byene.

– Da er det snakk om å være et godt vertskap og legge til rette for at de som kommer er velkommen, klargjøring av tomter. Det vil jo være unge flotte mennesker som er opptatt av friluftsliv, så her må vi markedsføre oss på best mulig måte, sier han.

Evenes lufthavn

Det kan bli opp til 600 ansatte når kampflybasen etablerers på Evenes.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Nærhet like bra som by

Men det er ikke bare snakk om de to byene når det gjelder bosetting. Vertskommunen Evenes, og Skånland som er nærmeste nabo vil også ha et ord med i laget.

Ordfører i Skånland, Helene Berg Nilsen, mener kommunen hennes kan være like attraktiv som Harstad og Narvik.

– Her er det landlig og vi har god plass. Vi blir liggende midt i smørøyet, med rimelig kort avstand både til Harstad og Narvik.

Helene Berg Nilsen

Ordfører i Skånland Helene Berg Nilsen (Ap), mener landlige omgivelser kan friste like mye som bylivet.

Foto: Mathis Eira / NRK

Ordføreren i Evenes, ønsker ikke en konkurranse, men vil heller at kommunene skal samarbeide.

– Nå tror jeg det viktigste er at vi – fra Harstad til Narvik – klarer å jobbe i lag for å gjøre regionen attraktiv. Ingen er tjent med at vi begynner å konkurrere om hvem som har de høyeste trærne og de fineste steinene, sier han.