NRK Meny
Normal

Har NSSR ei framtid?

Vår kommentator spør om det finnes noen redning for Redningsselskapet.

Redningsselskapets minste redningsskøyte
Foto: Hege Bakken Rise / NRK

Redningsselskapet har i disse dager landsmøte i Bodø.

For moros skyld åpnet jeg Redningsselskapets hjemmeside. Der leser jeg at det er uro foran selskapets landsmøte som begynte i Bodø i dag. Det er skapt uro i media, leser jeg. Underforstått at det ikke er tilsvarende uro i Redningsselskapet selv.

Nå blir jeg ikke spesielt forbauset. I media er vi vant til at når vi avslører, eller slår opp ubehagelige forhold, så er det en refleks for alle som står med buksa rundt knærne å skyte budbringeren. Slik er det innen politikk, næringsliv og samfunnsliv for øvrig. Hvorfor skulle Redningsselskapet være annerledes?

Tombola og dugnad

Jo, kanskje fordi organisasjonen er basert innsamlede penger fra fiskarkvinnelag, fiskere og småbrukere langs hele norskekysten. Småfolks surt ervervede og tombola-penger etter tusenvis av dugnadstimer. En organisasjon hvis viktigste aktivum er troverdigheten hos Kari og Ola.

At selvinnsikt ikke er påtrengende i Redningsselskapet fikk vi et tidlig bevis på i denne såpeoperaen fra slagmarken, da Petter Sundt trakk tilbake pengene til ei ny redningsskøyte. Journalistene, som spurte hva dette fikk å bety for redningsselskapet, fikk som svar at det betydde ikke all verden. Norsk Selskab til Skibbrudnes Redning hadde så mange pengekilder, må vite. Strengt tatt trenger vi ikke skipsrederens millioner.

Fra det øyeblikket strammet jeg borrelåsen på pengboka. Siden har nye episoder rullet forbi. Lederstrid med en skittentøyvask som det ikke en gang finnes program for, rettssaker, Datatilsyn, politietterforsking, maktmisbruk, pengesløsing, og kanskje -misbruk, og en personlig pengegrafsing fra enkelte aktører, som om den ikke er ulovlig i hvert fall fremstår som umoralsk.

Halvdan Sivertsen

Man kommer ikke unna spørsmålet om det er noen fremtid, eller om det finnes noen redning for Redningsselskapet? Jeg vet faktisk ikke. Det blir vel som å satse på det fotballaget som har skåret færrest mål. Uansett er det klart at med hele artilleriet av selvskudd så har Redningsselskapet også åpnet for en generell debatt om den nå 115 år gamle organisasjonen kan ha overlevd seg selv.

Øverst på Redningsselskapets hjemmeside ser jeg at Halvdan Sivertsen er medlem nummer 207 875. Javel. Rekk opp hånda dem som vil bli medlem nummer 207 876!