Hopp til innhold

300 elever må kjempe om 50 hybler

Elever ved Alta videregående skole frykter å bli flådd på det private leiemarkedet.

Halvparten av elevhyblene i Alta fjernes.

Øksfjord-elevene Maria Flåten (f,v), Kamilla Johansen og Karen Martinsen synes leieprisene i Alta er altfor stive. De oppfordrer til bygging av flere elevhybler for borteboende elever. Foto: Robin Mortensen/NRK

Det har i flere år vært tøff kamp om ledige elevhybler i Alta. Drøye 100 boliger er tilgjengelig til de om lag 300 borteboende elevene, som hvert år bor Alta for å gå på videregående skole.

Venninnene og sisteårselevene Maria Flåten, Karen Martinsen og Kamille Johansen fra Øksfjord leier i dag hver sine hybler i en privat sokkelleilighet i Alta sentrum. Til sammen betaler de en husleie på 12.000 kroner i måneden, noe de synes er dyrt.

– Det er helt vanvittig at her jeg bor betaler jeg 4.000 kroner, og jeg får 3.600 kroner i stipend. Det rekker jo ikke i det hele tatt, og hadde ikke jeg hatt hjelp hjemmefra, så hadde jeg aldri klart det, sier Maria Flåten.

Komsahøyden studentby

Finnmark fylkeskommune har sagt opp leien av over 60 hybler i studentbyen på Komsa.

Foto: Robin Mortensen/NRK

Flere studenter skaper press

Til neste skoleår kan det bli enda verre. Da fjernes nemlig litt over halvparten av hyblene som er tilgjengelige i dag.

Finnmark fylkeskommunen har sagt opp drøye 60 hybler som ble leid i studentbyen på Komsa. Studentsamskipnaden og universitetet i Alta trenger nemlig hyblene selv etter at søkertallet til Alta har økt.

Dermed blir det bare 50 hybler på den gamle elevheimen igjen til de 300 borteboende elevene på Alta videregående skole.

– De burde bygd noe nytt. Å slutte med leie på Komsa, det er helt håpløst. Nå er jeg ferdig på skolen, men jeg synes synd på dem som kommer etter og deres familier. Det er en helt tragisk situasjon, sier Karen Martinsen.

Prioriterer nytt skolebygg

Bente Haug

Bente Haug (Ap).

Foto: Robin Mortensen/NRK

Skoleeier Finnmark fylkeskommune investerer stort i en helt ny skole i Alta. Boliger til sine elever har derimot fylkeskommunen ifølge loven ingen plikt til å stille opp med.

Istedenfor håper fylkeskommunen at private vertsfamilier melder seg. Det er en ordning hvor husleien dekkes, samt 2.000 kroner per måned for at vertsfamilien skal følge opp eleven i det daglige.

– Vi prioriterer de pengene vi har til å bygge nytt på Alta videregående skole. Vi investerer 400 millioner kroner, og det har første prioritet. Innholdet i skolen er det viktigste, sier gruppeleder for Arbeiderpartiet i fylkestinget, Bente Haug.

Kommunalt hybelhus

Haug, som er påtroppende varaordfører i Finnmark fylkeskommune, oppfordrer Alta kommune til å gjøre som Porsanger kommune gjorde da de bygde elevhyber i Lakselv. Da kan fylkeskommunen gå inn som en langtidsleier.

Øksfjord-elevene har ingen tro på at skolen klarer å skaffe nok vertsfamilier. Allerede har en slik ordning vist seg vanskelig i Alta. De tre frykter at elevene som kommer til Alta etter dem får det enda tøffere enn det er i dag.

– Jeg tror at mange flere må ut på det private markedet, prisene stiger, og dem kommer til å utnytte seg av at det er mange borteboere. Det er tragisk hvis man må slutte på skolen fordi man ikke har noe sted å bo, sier Maria Flåten fra Øksfjord.

– Alt inkludert

NRK har vært i kontakt med utleier på sokkelleiligheten til 12.000 kroner i Alta sentrum. Vedkommende ønsker ikke å stille til intervju, men presiserer at husleien er 4.000 kroner per hybel og ikke for sokkelleiligheten samlet.

Dessuten vises det til at strøm, internett og TV er inkludert i husleien.

Selv om utleier medgir at prisnivået er høyt i Alta, vil ikke vedkommende være med på at akkurat disse hyblene er dyrere enn andre.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark