NRK Meny
Normal

Hadde aldri trent sykling - fullførte 14 mil lange Tour de Senja med glans

Svein Håkon Bjørkli Jansen (15) har aldri ofret mye tid på sykling. Lørdag kastet han seg rundt, fikk låne en sykkel og syklet det 14 mil lange sykkelrittet Tour de Senja.

Svein Håkon Jansen

Svein Håkon Bjørkli Jansen før starten av rittet Tour de Senja. Uten noe sykkeltrening fullførte han det 14 mil lange sykkelrittet.

Foto: Privat

Lørdag gikk startskuddet for sykkelrittet Tour de Senja. Blant 70 deltakere i turklassen sto en noe uerfaren sykkelrytter på startstreken, både med tanke på sykkelerfaring og alder. 15 år gamle Svein Håkon Bjørkli Jansen fra Senja har nemlig aldri trent på sykling og han er to år under aldersgrensen for rittet. Det skal heller ikke gå ubemerket hen at nest yngste deltaker var omtrent ti år eldre.

Med én og en halv uke til startskuddet, og bare én uke til påmeldingsfristen fant Bjørkli Jansen ut at han skulle melde seg på Tour de Senja. Noe som må kategoriseres som å «ta det på sparket».

– Søskenbarnet sykla rittet for fire år siden, så jeg tenkte å prøve. I tillegg var det jo fint vær, forteller han.

Det er tydelig at hele stuntet var rimelig lite gjennomtenkt, for planen var å benytte seg av hybridsykkelen. Noe som er heller uvanlig på et slikt ritt.

Teknisk trøbbel i starten av løpet

Svein Håkon Bjørkli Hansen

Svein Håkon Bjørkli Jansen passerte målstreken som 57. mann. Bildet er tatt underveis i rittet.

Foto: Privat

Men like før start fikk faren fiksa en litt mer brukervennlig sykkel, da han fikk låne en sykkel fra Yttersia Sykkelklubb. Men problemet var ikke løst med det.

– Pappa fiksa meg en sykkel, siden han har noen kontakter i sykkelklubben. Men det var nesten ikke luft i dekkene, styret var ikke helt bra innstilt og setet var løst, forteller den ferske syklisten.

De to førstnevnte problemene fikk far og sønn ordnet på før rittstart, men to kilometer ute i rittet fikk Bjørkli Jansen smake på problem nummer tre.

– Setet falt ned bare et par kilometer ute i rittet, og da måtte vi stoppe og få stilt det inn, forteller faren som satt i følgebilen bak.

– Det gjorde at jeg måtte slippe hovedfeltet, og havnet et stykke bak, sier hovedpersonen.

Men det finnes minst én fordel med å være yngre enn resten av feltet. Man har ikke fått tid til å legge på seg de ekstra, litt irriterende, kiloene.

– Jeg var litt lettere enn de andre som deltok, så jeg kom meg opp igjen til hovedfeltet i motbakkene.

Klarte målsettingen

Bjørkli Jansen har aldri vært spesielt opptatt av sykkel. Treningen foregår som regel på fotballbanen. Likevel føler han at det ga han en liten fordel i å nå den personlige målsettingen.

– Jeg har trent med vekter, og har jobbet en del med lår. Det hjalp meg nok ganske mye på sykkelen, forteller Senjagutten.

Som hovedmål hadde han en målsetting om å komme i mål på under seks timer. Noe han klarte med god margin. Det var nok også en liten bonus at han klarte å få en god dose erfarne syklister bak seg i mål.

– Jeg hadde 12 mann bak meg i mål, og så brukte jeg under seks timer, sier han og legger til at han hadde et lite mål som dukket opp underveis i rittet.

– Heldigvis kom jeg i mål før han mannen på rundt 70 år.

Bjørkli Hansen

Svein Håkon Bjørkli Jansen klarte ikke å utfordre de beste, men 15-åringen var veldig godt fornøyd med egen innsats.

Foto: Privat

Gitt mersmak

Selv om deltakelse ikke var planlagt og at det kunne gått bedre underveis, sier Bjørkli Jansen at det frister med gjentakelse.

– Ja, jeg må satse litt neste år. Jeg tenker hvert fall å delta i det samme rittet, og så får vi se om det blir noe mer enn det, sier han og legger til:

– Jeg er godt fornøyd.