– Det skal merkes at Arctic Race nærmer seg

Ungdom på Finnsnes har fått en ny, spennende oppgave og lar fantasien slippe løs, de pynter byen med fargerike sykler for å gjøre alt klart til årets store sykkelløp.

Kreative syklister

Kreative sykler i flere former og farger skal prege Arctic Race-byen Finnsnes i august.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Vanligvis deltar de foran og bak kulissene under Ungdommens Kulturmønstring på Finnsnes. Men når årets utgave av sykkelrittet Arctic Race of Norway nærmer seg med stormskritt, får den engasjerte kulturungdommen på Finnsnes nye oppgaver.

I den lille Midt-Troms-byen er ungdommer fra Ungdommens Kulturmønstring engasjert til å lage helt spesielle by-kulisser.

Kristoffer Sørensen

Kristoffer Sørensen syns det er helt greit å bruke sommeren på dette prosjektet.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Kristoffer Sørensen er femten år og fra Rossfjord. Under Ungdommens kulturmønstring er han tekniker. Men denne ettermiddagen snekrer han på noe som skal bli en ramme til en installasjon.

– Ramma skal monteres ut i parken og så skal syklister monteres på ramma, forklarer han.

Han syns det er spennende.

– Det er et prosjekt der vi får bruke litt fantasi samtidig som vi får prøvd oss på praktisk arbeid med å bygge rammene.

UKM lager Arctic Race-sykler

– Vi prøver å gi det en forskjellige former så man kjenner igjen syklisten, men fargene og formene er forskjellige.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Vegg i vegg med kulturhuset har det helårsdrevne ungdomsprosjektet i Lenvik UKM tatt i bruk de gamle biblioteklokalene. Her har de etablert UKM Arctic, der Odd Halvdan Jakobsen er daglig leder.

– Vi ønsker at byen skal ta litt preg av Arctic Race-løpet når det kommer, sier han.

Vil gjøre noe nytt

I UKM syns de det var litt kjedelig å bare lakkere sykler og sette de ut, slik det gjøres mange steder.

– Det kan alle gjøre for seg selv og det gjøres i stor skala. Vi tenkte vi skulle lage noe som mer bryter med det, sier Jakobsen.

Odd Halvdan Jakobsen leder UKM Arctic

– Vi ønsker at byen skal ta litt preg av Arctic Race-løpet når det kommer, sier leder av UKM Arctic, Odd Halvdan Jakobsen.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Inspirasjonen til denne type by-pynting er hentet i Russland. Syklister i ulike former skal monteres på ulike steder ute i byrommet.

– Det er en stilisert syklist som er blitt så moderne at han har formet seg etter naturen. Vi har hatt som mål å lage en form av den perfekte syklist, han er halvt menneske og halvt dyr, sier han.

På en parkeringsplass på Finnsnes henger allerede en installasjon av syklister i kø. I parken er syklistene formet som et lykkehjul eller en blomst.

– Vi prøver å gi det en forskjellige former så man kjenner igjen syklisten, men fargene og formene er forskjellige.

– Artig å være med på dette

Sytten år gamle Lise Engkrog er en av fem UKM-ungdommer som får jobbe med det kanskje gjeveste prosjektet. Det er et stort bilde som skal få henge godt synlig for både syklister og publikum et eller annet sted på Finnsnes. Det viser to syklister med skinnet fra ei sol mellom dem, konturene av noen hus, og skarpe farger.

Lise Engkrog

Lise Engkrog jobber med et bilde som skal henge godt synlig for både publikum og syklister.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Jeg syns det er artig å bli spurt om å gjøre noe sånn, et større prosjekt. Vanligvis sitter jeg på rommet og tegner og maler, så det er artig å være med på noe stort som vises.

Dette er den visuelle delen av UKM Arctic sitt bidrag til sykkelløpet. Under selve arrangementet den 15. august, mens syklistene tråkker rundt på Senja, skal det være en stor folkefest på Valen på Finnsnes med nærmere 100 ungdommer engasjert.

Kristoffer Sørensen gleder seg.

– Det blir sikkert hektisk, men artig. Da skal jeg å holde styr på tekniske ting rundt forestillingen som skal være på Valen.
– Hva syns du om å bruke sommeren på dette? – Jeg syns det er helt greit å bruke sommeren på dette, å være i aktivitet og ha noe å gjøre er kjempeflott, sier han.

Syklister i mange former

Syklister skal prege bybildet på Finnsnes under Arctic Race of Norway 2015.

Foto: Linda Pedersen / NRK