NRK Meny
Normal

Gransker tidligere ordfører

Innbyggerne og lokalpolitikerne i Skjervøy krever svar på hva 15 millioner kroner fra Nergård AS er gått til.

Kontrollutvalget i Skjervøy og KomRevNord skal nå granskes hvordan tidligere ordfører Roy Waage og fiskeriutviklingsfondet har 15 millioner kroner.

Kontrollutvalget i Skjervøy og KomRevNord skal nå granske hvordan tidligere ordfører Roy Waage og fiskeriutviklingsfondet har brukt 15 millioner kroner.

Kontrollutvalget i Skjervøy og KomRevNord skal nå granske hvordan tidligere ordfører Roy Waage og fiskeriutviklingsfondet har brukt 15 millioner kroner. Kommunen fikk pengene da fiskerikonsernet kjøpte seg fri fra å produsere trålfisk på Skjervøy.

Bråket startet med at fiskerikonsernet Nergård i 2009 ikke lenger ønsket å drive de to anleggene sine i Skjervøy, i kommunesenteret og på Lauksundskaret på Arnøya.

Mona Jørgensen

Kommunestyrepolitiker Mona Jørgensen (H) er en av dem som ba om granskning.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Nergård AS ga kommunen 15 millioner for å slippe å levere fisken i kommunen. Pengene skulle sikre framtidig industrivirksomhet, men er nesten brukt opp uten at nye arbeidsplasser er skapt. Nå krever lokalsamfunnet og opposisjonen i Skjervøy å få vite hva pengene har gått til. Resten av kommunestyret har gitt sin tilslutning til det.

– De 15 millionene vi fikk er borte. 10 millioner av dem er det vi spør hvor er blitt av, sier kommunestyrerepresentant Mona Jørgensen (H).

Hun er Høyres fremste lokalpolitiker og har i flere år stilt kritiske spørsmål til hvordan pengene fra Nergård er blitt forvaltet av tidligere ordfører og styreleder Roy Waage. Hun mener pengene er delt ut i strid med vedtektene.

– Han har ikke fulgt kravene om at pengene skal utbetales mot dokumentasjon. Det finnes ikke på disse utbetalingene. Vi vet ikke hva pengene er gått til, sier Jørgensen.

Stiller spørsmål

Det er pengeoverføringene til tre industrianlegg det settes spørsmålstegn ved.
Årvikbruket Eiendom på Arnøya 3,1 mill, Industriparken 2,5 mill. og Skjervøy Sjømat 4,5 mill.

I Årviksand har ingen sett at fiskebruket er rustet opp som millionene skulle brukes til. Selv ikke kommunestyret har fått svar.

– Konklusjonen etter befaringa og rundturen i Årviksand, hvor hele kommunestyret var til stede, var at vi ikke klarte å finne ut noe hva pengene er brukt til, sier Tor Nygaard, tidligere kommunestyrerepresentant fra Senterpartiet.

Eierne av Skjervøy Sjømat hevder pengene var et tilskudd. Kommunen og Fiskeriutviklingselskapet påstår det var et lån, men panteattesten er ikke tinglyst og derfor ugyldig. Skjervøy Sjømat gikk senere konkurs. Eierne på Sunnmøre avviser kravet om tilbakebetaling og hevder tilskuddet til bedriften var et kamuflert lån fra Skjervøy Fiskeriutvikling.

Taus Waage

Roy Waage

Tidligere ordfører Roy Waage (Kp) vil svare på alle spørsmål kontrollutvalget måtte ha.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Roy Waage var styreleder i Skjervøy fiskeriutvikling.

At et enstemmig kommunestyre har vedtatt at kontrollutvalget skal granske fondets utbetalinger, sier han.

– Det har jeg respekt for og det er jeg glad for. Jeg skal svare på alle spørsmål og redegjøre for handlinger i det gamle styret overfor dem som skal granske og gjennomgå saken, sier Waage.

Mer vil han ikke si nå.

Nåværende ordfører: – Betenkelig

Nåværende ordfører, Torgeir Johnsen, er partifelle med Waage i Kystpartiet. Også Johnsen etterlyser dokumentasjon om hva alle millionene er brukt til.

– Jeg synes det er betenkelig at ting gjøres i lukkede rom som det har vært gjort. Dette er offentligheten sine penger. Tingene burde vært gjort mer i offentlighet.

Johnsen ønsker ikke å kommentere verken forvaltningen av pengene, eller om han tror det har skjedd noe ulovlig.