Gjennomslag i Harstadåstunnelen: – Det var et skikkelig smell


Det sa tidligere ordfører i Harstad, Helge Eriksen, da han fikk æren av å fyre av den siste skuddsalven som førte til gjennomslag i tunnelen til Harstadpakken.

Gjennomslag Harstadåstunnelen

Etter å ha gravd ut 250 tusen kubikkmeter fjell er Harstadåstunnelen åpen i begge ender.

Foto: Øivind Arvola

Og det var kanskje på sin plass. Helge Eriksen var en av de største forkjemperne for veipakke Harstad, og tapte vel langt på vei ordførerkjedet på grunn av akkurat den kampen.

– Det var litt spesielt det var det, men heldigvis så har vi lyktes. Det er mange som har vært med å dra lasset og det ble til slutt et bra flertall for å gå for Harstadpakken. Og tunnelen er juvelen. Så dette er en spesiell dag for meg, for Harstad, og for hele regionen.

Gjennomslag i Harstadåstunnelen

Tidigere ordfører for Høyre i Harstad, Helge Eriksen, fikk æren av å trykke på knappen.

Med gjennomslag i Harstadåstunellen ble nok en milepæl i samferdselstiltakene i kommunen nådd i dag. Tunnelen skal bidra til at trafikken gjennom sentrum blir betydelig mindre.

– All trafikken gjennom sentrum blir borte, vi kan gjøre mer i sentrum, det blir trafikksikkert og mer miljøvennlig, sier Helge Eriksen.

Harstadåstunnelen

Endelig fikk tunnelarbeiderne se dagens lys.

Foto: Nils Mehren / NRK

Fra Seljestad til Sama er det tatt ut 250 tusen kubikkmeter stein som tilsvarer 23 tusen lastebillass. Selskapet Aldesa som bygger tunnelen er ferdig nesten et halvt år med selve drivinga. Da var det også på sin plass at tunnelsjef Jonas Liss-Daniels bød på konjakk oppe på toppen av røys-haugen i tunnelåpningen.

Vil øke bompengene fra 12 til 16 kroner

– Dette har gått veldig bra, med salve 498 var vi gjennom, sa han og ga røysa den første drammen, den andre tok han selv.

Men til tross for at tunnelen har åpning i begge ender er det er fortsatt en stund til den kan åpnes.

– Ferdigstillelse dato er høsten 2019, sier prosjektleder for Harstadpakken, Hans Arne Haugland. Om det blir tidligere er vanskelig å si noe om nå, sier han.