Frykter trålskippere tar større sjanser etter «Skaidi»-saken

Leder i Norges Kystfiskarlag mener politiet vil få store problemer med å sette grenser for dumping av fisk, etter at saken mot tråleren «Skaidi» ble henlagt som ikke straffbar.

Arne Pedersen

Leder i Norges Kystfiskarlag, Arne Pedersen, mener påtalemyndigheten har gjort det vanskelig for seg selv ved å henlegge saken mot tråleren «Skaidi».

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Påtalemyndigheten har rotet seg inn i et uføre som det kan bli vanskelig å komme ut av. De har gjort det helt umulig å rettsforfølge dumping og brudd på regelverket, sier leder i Norges Kystfiskarlag, Arne Pedersen.

«Skaidi» trålet i drøyt tre kvarter utenfor Fruholmen fyr i Måsøy kommune i Finnmark, før trålen ble stappfull, og skipperen slapp ut fem tonn for å klare å berge resten av fangsten.

Halet var av sakkyndig vurdert til å være cirka 37,9 tonn rund fisk, som var mer enn båten kunne tåle. Derfor ble fem tonn sluppet ut

Dette skjedde i mai 2011.

Mener skipperen måtte dumpe

Thomas Eliassen Darell

Politiadvokat Thomas Eliassen Darell.

Foto: Jon Are Nilsen / NRK

I går opplyste politiadvokat Thomas Eliassen Darell at saken ble henlagt som ikke straffbar.

Dumpingen ble gjennomført med inspektører fra Fiskeridirektoratet om bord.

Denne type dumping er i utgangspunktet forbudt, men de sakkyndige i saken mener skipperen ikke hadde noe alternativ.

– Risikoen ved å heise denne trålposen om bord var så stor at man kan ikke kritisere skipper for å ha valgt den løsningen han gjorde, sa påtaleansvarlig for politiet i Vest-Finnmark, Thomas Eliassen Darell til NRK torsdag.

Eliassen Darrel sier videre at det selvfølgelig kan stilles spørsmål ved om det var for stor redskap i forhold til kapasitetene om bord på tråleren, og legger til:

– Det er slik at det ikke er noe forbud mot å fiske med så og så stor trålpose.

Vil ha tøffere krav

Arne Pedersen vil ha tøffere krav til trålerne:

– Når det er veldig mye fisk i havet, begrenser du redskapsbruken slik at du ikke kommer i en slik situasjon. Dette gjelder alle redskaper, om det er garn eller line. Det kan ikke være annerledes for noen redskapstyper, sier Pedersen.

Når skipperen på «Skaidi» likevel ble hørt med at det var en nødssituasjon, vil andre trålskippere prøve seg, frykter Pedersen:

– De kommer til å bruke akkurat samme forklaring som trålskipperen på «Skaidi» har gjort og få medhold, mener Pedersen.

– Tror du det er noen reell risiko for at de tar større sjanser når de ser utfallet av denne saken?

– Ja, selvfølgelig.

Slik løste tråleren problemet da den fikk for mye fisk.

Her dumpes fem tonn fisk på havet