Hopp til innhold

Henlegger fiskedumpingsaken mot tråleren «Skaidi»

Har konkludert med at det ikke foreligger noe straffbart forhold.

Tråler
Foto: Brennpunkt / NRK

Det er Vestfinnmark politidistrikt som melder dette i en pressemelding i dag.

Tråleren «Skaidi», tilhørende Finnmark Havfiske AS, foretok 2. mai 2011 et utslipp av rundt fem tonn fisk i forbindelse med et meget stort hal.

Båten hadde trålet i rundt 45 minutter før trålposen var overfylt.

Halet var av sakkyndig vurdert til å være cirka 37,9 tonn rund fisk, som var mer enn båten kunne tåle. Derfor ble fem tonn sluppet ut.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Slik løste tråleren problemet da den fikk for mye fisk.

Nyhetssaken som ble sendt i august i 2012 tok opp saken.

Ikke straffbart

Etter å ha etterforsket saken har politiet konkludert med at det ikke foreligger noe straffbart forhold.

Politiet mener at skipperen ikke gjorde noe straffbart da han slapp ut en del av fangsten for å sikre seg at resten kunne hales om bord i tråleren.

– Risikoen ved å heise denne trålposen om bord var så stor at man kan ikke kritisere skipper for å ha valgt den løsningen han gjorde, påtaleansvarlig for politiet i Vest-Finnmark, Thomas Eliassen Darell til NRK.

Skaidi

Tråleren 'Skaidi'.

Foto: Allan Klo / NRK

Dumpingen ble gjennomført med inspektører fra Fiskeridirektoratet om bord. Denne type dumping er i utgangspunktet forbudt, men de sakkyndige i saken mener skipperen ikke hadde noe alternativ.

– Det kan selvfølgelig stilles spørsmål til om skipet har fått store redskaper i forhold til kapasiteten om bord, men der ikke noe forbud mot å fiske med så og så stor trålpose, sier Darell.

Lettet

Reidar Nilsen, leder Norges Fiskarlag

Reidar Nilsen i Norges Fiskarlag er fornøyd med at saken er henlagt.

Foto: Norges Fiskarlag

– Jeg er veldig glad for at politiet har kommet til den konklusjonen. Det beviser at mannskapet på "Skaidi" og Fiskeridirektoratet lokalt har opptrådt helt riktig. Jeg vet at dette har vært belastende for skipper på skipet, så det er veldig godt at politiet konkluderer slik de gjør, sier Reidar Nilsen, leder i Norges Fiskarlag til NRK.

Nilsen er derimot kritisk til Fiskeridirektoratet sentralt ikke hadde tillit til inspektøren som hadde vært om bord i skipet.

Inspektøren mente nemlig at fiskerne risikerte at trålen skulle ryke dersom de ikke slapp ut en hvis mengde fisk, og mente derfor at dumpingen var forsvarlig.

Det var førstestatsadvokat Lars Fause som beordret at saken skulle etterforskes.

– Det har vært viktig å vise at vi ikke behandler norske båter annerledes enn båter fra andre land. Da "Skaidi"-saken ble beordret etterforsker mener vi at vi har påvist at vi ikke forskjellsbehandler noen, sier Fause.

– Nå håper jeg bare at saken ikke blir anket, sier Reidar Nilsen.

Lars Fause

Førstestatsadvokat Lars Fause mener det er viktig å bevise at norske myndigheter ikke forskjellsbehandler fiskebåter.

Foto: Trygve Andreassen / NRK





Flere nyheter fra Troms og Finnmark