NRK Meny
Normal

Frikjent for HA-tipsing

Tromsøadvokaten som var tiltalt for å ha advart sin klient om politietterforskning ble blankt frifunnet i retten.

Norges lover
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

45-åringen var tiltalt for å ha hindret politiets arbeid i en større narkotikasak.

Det er en svært lettet 45 åring vi snakket med i ettermiddag, men den nå frifunne de Tromsø-advokaten vil ikke la seg intervjue.

Til NRK sier han likevel at han kommer til å vurdere søksmål med krav om erstatning i bakkant av saka.

Hverken advokatens forsvarer, Hjallis Bakke eller aktor Ellen Katrine Hætta har fått lese dommen ennå fordi de er bortreist. De kan derfor ikke kommentere resultatet.

Alvorlig tiltale

Tiltalen var alvorlig for Tromsø-advokaten. Han var tiltalt etter straffelovens paeragraf 132 for å ha motarbeidet politiets arbeid da politiet etterforsket en større narkotikasak der medlemmer av mototsykkelklubben Hells Angels i Tromsø ble etterforsket.

Påtalemyndigheten mente at han hadde ringt til et medlem av klubben for å advare dem mot at de ble etterforsket av politiet.

Aktor ville ha en straff på betinget fengsel i 120 dager pluss at han ikke skulle få lov til å praktisere som forsvarsadvokat i fem år.

Trodde ikke på politiet

I premissene for frikjennelsen sier retten blant annet at Hells Angels-medlemmet som advokaten ringte til ikke ble dømt i narkotikasaka da den seinere kom opp i retten.

Nord-Troms tingrett mener at han da derfor ikke hadde kjennskap til bevis eller noe annet som kunne ødelegges og dermed ødelegge politiets etterforskning.

Burde tenkt seg om

Nord-Troms tingrett mener at det likevel ikke er tvil om at den nå frifunnede Tromsø-advokaten opptrådte kritikkverdig da han ringte Hells Angels-medlemmet. Retten menert at han i telefonsamtalen uttrykte seg på en måte som kunne reise tvil om hans rolle og integritet som advokat. Likevel er ikke telefonsamtalen så entydig at den bare kan tolkes slik som påtalemyndigheten gjør.