NRK Meny
Normal

Framme i Longyearbyen

NRKs Sylvi Inez Liljegren blogger fra forskningstokt i Arktis.

UNIS

Universitetsstudiene på Svalbard ligger sentralt til i Longyearbyen.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Og så endelig er toktdeltagerne fra Arctic Tipping Points installert i Longyearbyen.

Det var utrolig mye som ble losset av «Jan Mayen» på havna etter toktet, - noe utstyr skulle med båten tilbake til Tromsø, pakket og adskilt fra det som skulle videre til laboriatoriet på UNIS.

Bykaia i Longyearbyen

Mye utstyr fra ATP-toktet med «Jan Mayen» losses av på bykaia i Longyearbyen.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

I de neste tre ukene skal det gjennomføres et bredt forskningsprogram og kjøres en rekke eksperimenter i lokalene til Universitetsstudiene på Svalbard, eller UNIS som de kalles på folkemunne.

Bygget ligger sentralt i Longyearbyen sammen med det nye, moderne museet og Svalbardporten. UNIS har videregående studenter fra hele verden som ønsker å spesialisere seg på arktiske problemstillinger. En rekke andre organisasjoner som forsker, eller har tilknytning til Arktis, finner du også der.

UNIS

UNIS er en viktig base for arktisk forskning.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Å installere seg og få alle viktige organismer og alt arktisk vann over i kjølerommene ble en litt hektisk og kaotisk opplevelse, men når jeg besøker lab og kjølerom dagen etter, ser det ut som om ting har kommet på plass. Flere forskningskollegaer som ikke har deltatt på toktet, er også fløyet inn til Longyearbyen for å være med. Til sammen utgjør de en stor og variert gruppe fra Spania, Portugal, Polen, Tyskland, Russland og Norge.

Laboratorium

Stort og luftig laboratorium hos UNIS, men forskergruppen som skal fortsette arbeidet trenger nok all den plass de kan få.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

En viktig del av logistikken er også å komme på plass og finne losji. De fleste innkvarteres derfor i Nybyen i studentboliger, et område som i riktig gamle dager var brakkeby for gruvearbeiderne i Store Norske Spitsbergen Kullkompani.

Veggdekorasjoner på UNIS

Stilige veggdekorasjoner fra havet pryder veggene på UNIS.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Et lite snøvær over Longyearbyen i går, satte nok en støkk i de nyankomne, som knapt hadde ventet noe slikt på den siste dagen av juni måned. Men Arktis er heldigvis et område med store vekslinger, og i går kveld skinte ei kald og vakker midnattssol over byen på 78 grader nord.

Laboratorium

Her er plankton fra havet satt i vekst under spesielle lys- og temperaturforhold.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Her kan du følge: Sylvis blogg

Forskningstokt

Medbragt vann fra Barentshavet må holdes kaldt i kjølerom i ukene som kommer.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK