Hopp til innhold

- Sykehus er alltid forberedt på katastrofe

Helse Nord har bedt sykehusene i Nordland, Troms og Finnmark om å skjerpe beredsskapen etter terrortrusselen.

Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø
Foto: NRK

Sykehusene i Norge går gjennom beredsskapsplanene etter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) torsdag informerte om terrortrusselen som mulig kan inntreffe innen kort tid.

Universitetssykehuset i Tromsø (UNN) vil spille en viktig rolle i en eventuell krisesituasjon.

- Vi vil hovedsakelig ta imot skadde og bistå i redningsarbeid. I tillegg vil beminningen og arbeidet med psykiatrien bli skjerpet, forteller Per-Christian Johansen, kommunikasjonsrådgiver ved UNN.

Følger situasjonen tett

Han sier videre at sykehusene primært har fått beskjed om at alle som er på jobb skal være oppdatert på situasjonen og beredsskapsplaner for massetilstrømming.

Sist gang det var en hendelse der det trengtes slik beredsskap i Tromsø, var under bussulykken i Lavangsdalen der fem døde og flere ble skadd.

Nå følger sykehuset situasjonen tett.

- Vi forventer det som eventuelt måtte komme. Sykehus er i utgangspunktet alltid forberedt på en katastrofe. Nå vil vi forholde oss til hva Helsedepartementet og Helse Nord sier og holdes oss oppdatert utover uka, sier Johansen.

Gjør som vanlig

Ellers sier Johansen at folk må følge rådene og anmodningene politiet gir.

Selv om politiet ber folk leve som normalt, sier én av fem at terrortrusselen gjør dem redde, i følge en undersøkelse som InFact har gjort på oppdrag for VG.

73,6 prosent svarte at de tar terrortrusselen alvorlig. Over 40 prosent sier de er mer årvåken når de går ute, og én av fire sier de unngår å oppsøke spesielle steder.

Halvparten av de spurte sier de har tillit til at politiet og sikkerhetstjenestene er i stand til å avverge et terrorangrep mot Norge.

For mange kan situasjonen kjennes utrygg, spesielt hvis man tidligere har vært involvert i liknende situasjoner.

Derfor har Helsedirektoratet kommet følgende råd:

  • ​Ta vare på deg selv. Få nok søvn, spis vanlig og pass på de daglige rutiner.
  • Vær sammen med dine nærmeste, oppsøk venner og snakk med dem som du føler deg fortrolig med.
  • Unngå å se for mye på TV og lese for mye i media.
  • Oppsøk fastlegen din hvis du får søvnproblemer, får smerter i kroppen eller begynner å bli plaget av minner om det som har vært vondt i livet ditt. Din fastlege kan hjelpe deg med henvisning videre dersom du har behov for mer hjelp

Kilde: Helsedirektoratet