Flyktningeproblematikk som kunst

– Vi nordmenn bør anerkjenne at hver eneste flyktning er et unikt menneske, med sin egen historie. Derfor er årets festspillutstilling viktig.

Qaradaki bilder

Noen av bildene som viser kunstneren som statsminister

Foto: Martin Mortensen / NRK

Det sa styreleder Jens Johan Hjort i Festspillene i Nord-Norge, som stod for den offisielle åpningen av årets festspillutstilling i regi av den kurdiske kunstneren Shwan Dler Quaradaki.

Jens Johan Hjort

Styreleder i Festspillene i Nord Norge, Jens Johan Hjort, foretok den offisielle åpningen av Festspillutstillingen

Foto: Martin Mortensen / NRK

På veggene i Galleri Nord-Norge i Harstad - for anledningen malt i rødt, hvitt og blått - henger store plakatbilder av kunstneren selv i dress og slips, i positurer man forbinder med selvopphøyde statsledere. Bildene henspeiler til tittelen, Quaradaka as primeminister, der kunstneren har iscenesatt seg selv som statsminister med flyktningebakgrunn.

– Når du starter kampanjen er jeg med, sa Jens Johan Hjort.

Med utstillingen, som også inneholder vegginstallasjoner og film, setter kunstneren krigsbilder fra media inn i en kunstkontekt. Dermed kan man trygt si at Festspillene oppnår sitt ønske om å trekke fram politisk kunst.

Kulturministeren priser fotoutstillingen

I samme lokalet har også fotokunstner Andrea Gjestvang fått plass til utstillingen «Tilbake». Bildene til den prisbelønte dokumentarfotografen, viser barn som i årevis levde som vanlige barn og ungdom i Norge, helt til de ble sendt tilbake til hjemlandet. Barna har bodd i Norge mens asylsøknader har blitt behandlet og anket.
Kulturminister Linda Hofstad Helleland mener utstillingen har et viktig budskap.

– Den er viktig for å forstå den tiden vi lever i. Flyktningeproblematikken er den største utfordringen landet vårt har stått overfor på flere år. Det kan virke enkelt når man leser om det og ser det på tv. Men når man ser en slik utstilling og får forståelse av at det er snakk om enkeltmennesker, er det lettere å sette seg inn i hvordan det oppleves å være flyktning, sier Helleland.

Andrea Gjestvang og Linda Hofstad Helleland

Fotokunstner Andrea Gjestvang sammen med kulturminister Linda Hofstad Helleland

Foto: Martin Mortensen / NRK