NRK Meny
Normal

Flere jokere i Finnmark

En nybakt mor kan bli det mest spennende ved årets stortingsvalg i Finnmark, mener kommentator Rolf Jakobsen.

Stemmeurne
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

En nybakt mor kan bli det mest spennende ved årets stortingsvalg i Finnmark.

Ja, og så blir det spennende å se hvor mye Alta Høyres tidligere leder klarer å rote det til for sitt gamle parti. Lista med en eneste sak; nemlig Sykehus til Alta, har i alle fall vunnet kampen på Facebook, skal vi tro avisene. Mens de store og trauste partiene knapt har noen fb-venner, kan lista til Raymond Londal bryske seg med over 5000 "likes". For støynivået i sykehusdebatten i Finnmarks største by, når stadig nye og forbløffende høyder. Denne misnøyen kan få politiske konsekvenser – særlig for Høyre som styrer lokalt, er blitt en skyteskive fordi partiet ikke vil si "sykehus til Alta".

Uansett krangel: Båtsfjordingen Frank Bakke Jensen får fire nye år på Stortinget, men Londal kan ødelegge så mye for Høyres 2.-kandidat Laila Davidsen at hun fortsatt må være ordfører i Alta. Så får vi igjen se når en ny borgelig regjeringa slik alt tyder på at det blir, skal legge sin statsrådskabal. Frank kan bli "fiskeri-Frank". Da kan Lailla likevel sette seg på stortingsflyet.

Finnmark har fire faste stortingsrepresentanter. Gjør velgerne slik målingene sier, skal Arbeiderpartiet få to slik at Ap-nestleder og sauebonden fra Tana, Helga Pedersen, bli gjenvalgt sammen med Altas Kåre Simensen. Ingalill Olsen fra Måsøy kan ryke ut. Hun har vært en uredd talskvinne for kysten, men mista et trumfkort i sommer da regjeringa unnlot å stramme inn leveringsplikta for trålerne. Siden har hun ikke sagt så mye.

Høyre får altså en og Fremskrittspartiet en. Tendensen hos oss er som ellers i Norge; Ap gjør et dårlig valg, men blir fortsatt desidert størst i Finnmark. Høyre surfer trolig også pent i Finnmark; opp fra rundt 10 til mellom 15 og 20 prosent.

For fire år siden gjorde Frp et brakvalg i Finnmark med over 22 prosent, men kan gå kraftig tilbake. Sammen med Høyre, vil Frp fjerne fylkeskommunen, redusere fylkesmannsembetet og tvangssammenslå kommunene. Det kan bli langt mellom rådhusene.

Men Jan-Henrik Fredriksen fra Sør-Varanger, får trolig ny tillit.

Den hardeste kampen i Finnmark, står om utjamningsmandatet. Dette mandatet som fordeles etter oppslutning på landsbasis, førte i 2005 til at Venstre fikk en plass fra Finnmark. Vera Lyseklett fikk bare 826 stemmer, men likevel en plass på tinget.

For fire år siden kom Frank Bakke Jensen inn som Finnmarks femte representant. I følge meningsmålingene ligger nybakt mamma Kirsti Bergstø godt an til å få denne femteplassen. Nessebyjenta som har vært statssekretær i Barne- og familiedepartementet, har naturlig nok (nesten) ikke vært med i valgkampen siden hun i august fikk en gutt.

Men det her er absolutt ikke sikkert. For skal vi tro tallknuser og statistikker Svein Tore Marthinsen, er det billedkunstneren fra Alta, Venstres Trine Noodt, som får denne siste stortingsplassen.

Så valget kan avgjøres av den siste stemmeseddelen som legges i urna. Godt valg!