Hopp til innhold

Fiskere bryter forbud

Havforskerne er avhengig av at det ikke foregår krabbefiske når de tar sine prøver, men forbudet mot å ikke blir ikke respektert.

Kystvakten hjelper forskere på tokt

Kystvakten hjelper forskere på tokt

For første gang er Kystvakten med når Havforskningsinstituttet er ute på forskningstokt langs Finnmarkskysten.

Forskerne er innom de fleste fjordene hvor det finnes kongekrabbe, og fjordene stenges for fiske slik at forskerne kan få anslått hvor mye krabbe det faktisk er.

Seniorforsker Jan Sundet sier de er helt avhenge av at fiskerne respekterer forbudet.

– Det største problemet er at vi ikke kommer til i de mest interessante områdene, slik at vi får et riktig bestandsmål på krabben. Konsekvensen av dette er at vi får lavere kvoteanbefaling enn det som er nødvendig.

Får hjelp av Kystvakten

Tomas Ruud-Halvorsen

Skipssjef Tomas Ruud-Halvorsen om bord på KV Magnus Lagabøte sier de har tatt flere ulovlige krabbeteiner.

Foto: Bård Wormdal / NRK

I år ha forskerne fått en hjelpende hånd. Kystvaktskipet Magnus Lagabøte følger toktet fra start til slutt. I år har flere blitt tatt for ulovlig krabbefiske.

Skipssjef Tomas Ruud-Halvorsen tror mange ikke har satt seg inn i regelverket, men frykter også at noen tar sjansen på å ikke bli tatt.

– Det er nok litt av begge deler. I og med at vi ikke har vært til stede før så er det nok noen som tar noen sjanser. De sjansene bør de ikke ta, for i år er vi med, sier Ruud-Halvorsen.

Viktig støtte

Feilaktige målinger kan igjen føre til feilaktige råd om krabbekvotene. For Havforsker Sundet handler det om å gjøre en jobb, en jobb han er glad for at han får hjelp fra Kystvakten til å kunne gjøre skikkelig.

– Vi er glad for denne støtten. Kystvakten er de eneste som har sanksjonsmuligheter, vi har ingen muligheter til å ta ulovlige teiner eller gå til noen straffereaksjoner.

Toktet skal etter planen avsluttes 10. september.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark