Hopp til innhold

Hybelmangel kan føre til at flere dropper ut

Så mange som 250 elever må selv finne hybler i det pressede privatmarkedet i Alta til høsten. Studentleder tror det kan føre til at flere dropper ut av skolegangen.

Alta skole

Elever fra distriktene som går på Alta VGS vil få det tøft i boligmarkedet i byen, det sier leder for studentparliamentet i Universitetet i Trømsø Marianne Haukland.

Foto: Kai Erik Bull

– Det kommer til å bli en veldig hard start på studietiden for de elevene som ikke har boligplass. Det private markedet i de største byene i Finnmark for elever er ikke bra, sier leder for studentparliamentet i Universitetet i Trømsø Marianne Haukland. Hun er engasjert i temaet, og ønsker derfor å slå et slag også for de videregående elevene i hjemfylket.

Hun mener mangel på elevhybler kan vær en medvirkende årsak til det høye antallet elever som slutter før de har fulltført vidergående utdanning i Finnmark. I Alta er det kun 50 elevhybler.

Leder i studentparliamentet på UiT

Leder for studentparliamentet i Universitetet i Trømsø Marianne Haukland mener mangel på hybler kan føre til at flere dropper ut av VGS.

Foto: Privat

– De elevene som kommer fra distriktene vil få det vanskeligere med å ta en utdannelse i Alta og fullføre videregående utdannelsen, sier studentlederen.

– Bør ta ansvar for elevene

Haukland mener at når fylkeskommunen har ansvar for videregåendeopplæringa, så bør de også prioritere å ta et ansvar for at 15-16 åringene får tak over hodet. Det til tross for at det ikke er en lovpålagt oppgave.

– Det å investere i neste generasjon og bygge elevboliger kan være en like viktig investering som å tilrettelegge for næringsvirksomhet, sier Haukland.

– Vi er flinke til å prioritere

Leder av hovedutvalget for kompetanse, Lisbeth Isaksen, mener at

Lisbeth Isaksen

Lisbeth Isaksen som leder hovedutvalget for kompetanse i fylkeskommunen mener de er flinke til å prioritere elevene i fylket.

Foto: Trond Magne Henriksen, FFK

fylkeskommunen er flinke til å prioritere. Hun viser til at de tilbyr utleie av 50 elevhybler fordelt på de 300 elevene.
– Jeg syns vi er ganske flink til å prioritere selv om det ikke er lovpålagt, der vi har skoler har vi også et visst antall hybler, sier Isaksen.

Oppfordrer til å søke andre steder

Hun tror ingen foreldre sender elevene til Alta uten at de har et sted å bo, og sier samtidig at hun oppfordrer elevene til å søke seg til steder med et bedre boligmarked.

– Det finnes ledige plasser andre steder der det er ledige hybler, for eksempel i Vardø, sier Isaksen som poengterer at fylkeskommunen ikke har penger til å bygge flere hybler.

Syns synd på elevene

Gruppeleder for Arbeiderpartiet i fylkestinget Bente Haug syns synd på elevene som må punge ut store summer for å få tatt utdannelsen.

Bente Haug

Gruppeleder for Arbeiderpartiet syns synd på elevene som må sette seg i gjeld for å få et sted å bo.

Foto: Robin Mortensen/NRK

– Det er veldig synd at elvene må ta opp store studielån for å kunne gå på videregående skole, sier Haug. Men hun ser ingen nærliggende løsning.

– Prisene er jo drevet av markedet der eleven går på skole, sier Bente Haug.