NRK Meny
Normal

Yngre elever ble bundet og bortført - politiet etterforsker flere russ

Politiet etterforsker en sak hvor russ ved Sjøvegan videregående skal ha bortført yngre elever i en bil, og bundet dem med plaststrips.

sjøvegan videregående skole

Flere russ ved Sjøvegan VGS var involvert i bortføringen.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

Lensmann Hans Roar Rasmussen

Lensmann Hans Roar Rasmussen ved Salangen lensmannskontor.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Politiet ved Salangen lensmannskontor har mottatt en anmeldelse i saken, skriver avisa Folkebladet, som først omtalte saken.

To elever fra andretrinn ble tatt med i en bil av mellom 10 og 12 avgangselever ved Sjøvegan videregående skole, og kjørt i over en mil før de ble sluppet fri.

– Det er totalbildet i saken som gjør at skolen har reagert og kontaktet oss og at forholdet er anmeldt. Det er brukt makt og det er også gjort andre ting i den samme settingen som gjør at vi må gå inn og se på hva som har skjedd, sier lensmann Hans Roar Rasmussen til NRK.

Han legger vekt på at det er tidlig i etterforskningen og at han derfor ikke kan gå inn på detaljer, Så langt er det bare de fornærmede i saken som er avhørt.

Sjelden anmeldelse

– Det er ikke ofte slike saker blir anmeldt, men det hender. I dette tilfellet er det nok noe som var ment som en uskyldig spøk som ser ut til å ha eskalert, sier Rasmussen.

Politiet har hatt møte med skolen, og avhørt flere vitner, men har ennå ikke dannet seg et fullstendig bildet av hva som har skjedd.

– Det som skiller denne saken fra andre russesaker er to ting. Det er at det handler om frihetsberøvelse, og at det muligens har vært uforsvarlig kjøring inne i bildet, sier rektor ved Sjøvegan skole, Bjarne Indseth til NRK.

Kan få konsekvenser

Skolen har siden mandag hatt to møter om saken, først med de mistenkte russen og senere med politiet.

– Russen som var involvert har jo sin versjon av det som har skjedd. Det er viktig å understreke at politiet nå undersøker om det har skjedd noe straffbart, sier Indseth.

Bortføringen kan uansett få konsekvenser for de involverte elevene, i form av nedsatt adferdskarakter, forteller rektoren.

Skolen berørt

– Alle på skolen er lei seg for det som har skjedd, ikke minst russen. Flesteparten av dem har jo ikke vært involvert i dette, og har oppført seg eksemplarisk gjennom hele russetiden, sier Indseth.

Før russetiden har skolen tradisjon for å ta et møte med russen, også nakke om hva de må passe på under feiringen, og hva som kans kje med gruppedynamikken når man trekker i uniform.

– Russen har vært lydhøre. Vi har fortalt at selv under russetiden gjelder både skolereglementet og norske lover, sier Indseth.