NRK Meny
Normal

Ett års fengsel for biltyverier og forfalskning

To hviterussere ble tatt av politiet med to stjålne biler i Sør-Varanger 28. desember 2013, der bilene også var utstyrt med feil skilt og forfalskede vognkort.

Øst-Finnmark tingrett
Foto: Erik Lieungh / NRK

Øst-Finnmark tingrett har dømt to hviterussere på 31 og 34 år til ett års fengsel hver på grunn av grovt heleri. De ble også idømt saksomkostninger på 5.000 kroner hver.

De to er dømt for å ha transportert og disponert en Toyota Landcruiser og en Toyota Rav4, der begge bilene var påsatt uriktige registreringsnumre, samt forfalskede hviterussiske vognkort.

Pågrepet i Kirkenes

De to mennene ble pågrepet i Kirkenes i desember, etter mistanke om at bilene de kjørte kunne være stjålet. Også infosticker i kupeen på begge bilene var manipulert.

Da politiet undersøkte bilene viste mistanken seg å være riktig med at bilene var forsøkt gitt ny identitet.

De to tiltalte har forklart at de i fellesskap kjørte Toyota Landcruiseren fra Spania til Norge.

På vei gjennom Sverige stoppet de i Umeå der de påtraff en annen hviterusser i en Toyota Rav4. De to tiltalte forklarte at de ikke skal ha kjent denne mannen fra før, men telefonlogg fra den ene mannen viser at de har vært i kontakt flere ganger tidligere.

De tok med seg den andre Toyotaen fra Sverige, videre til Norge og Varangerbotn. Der forklarte mennene at de påtraff den tredje hviterusseren igjen.

Var sammen om tyveriene

Retten la imidlertid ikke sin lit til forklaringene og mener at de to mennene har vært sammen om tyveriene.

Det fordi begge kjøretøy er stjålet fra samme område i Spania. Identitet på begge kjøretøy er likt endret og har fått falske vognkort som er likt produsert.

Retten mener også at bruken av falske dokumenter har skjedd med overlegg i den hensikt å skjule at kjøretøyene var stjålet.

Heleriene skal også ha vært utført som en del av en organisert kriminell virksomhet.