Endelig skal hun opptre på hjemmebane

Mathilde Salmi Marjavara er den første profesjonelle operasangeren fra Kroken i Tromsø.

Mathilde Salmi Marjavaara

26 år gamle Mathilde Salmi Marjavara gikk ut fra operahøgskolen i 2015. Nå gjør hun sin profesjonelle hjemmedebut.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Er det noe bydelen Kroken i Tromsø ikke er kjent for, så er det operasangere. Men lørdag kveld får Tromsøværingene endelig oppleve den profesjonelle hjemmedebuten for Mathilde Salmi Marjavara.

– Jeg kjenner litt ekstra på det, det å komme hjem. Det er kjentfolk i salen som vil deg vel, men som skal høre deg. Da får man lyst til å levere og være så flink som mulig, sier Marjavara til NRK.

– En lett sprudlende rolle

Mathilde Salmi Marjavaara

Mathilde Salmi Marjavara under fredagens lunsjkonsert i Tromsø.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Vi møter henne etter en liten førpremiere – etter en lunsjkonsert i kulturhuset i Tromsø. Foran en fullsatt foaje sang hun «Despinas arie», henta fra operaen «Così fan tutte», som Wolfgang Amadeus Mozart skrev i 1789.

Men det er lørdag kveld i kulturhusets storsal, at den ordentlige hjemmedebuten skjer for Tromsøværingen. Forestillinga heter «Sjalusi», og er satt i hop av glansnumre fra en rekke kjente operaer. Selv skal hun synge rollen som Gilda.

– Det er en lett sprudlende rolle, jeg blir sjelden lei meg, sier Marjavara med et smil.

26-åringen vokste opp i bydelen Kroken i Tromsø. Derfra gikk turen til musikklinja på Kongsbakken videregående skole, så til Tonheim folkehøgskole og Barratt Due Musikkinstitutt, før hun i fjor gikk ut fra operahøgskolen i Oslo.

Hun forteller at drømmen om å bli operasanger vokste frem over noen år. Hun fikk aha-opplevelsen da så hun Barberen i Sevilla i Den Norske Opera.

– Da tenkte jeg «dette var gøy, dette vil jeg også gjøre», forteller hun.

Selv holder hun frem Richard Strauss-operaen «Ariadne auf Naxos» som en av sine største favoritter.

– Det er flott musikk og så har den høy vanskelig vanskelighetsgrad, sier Marjavara.

Drømmer om å leve av opera

Nå lever 26-åringen livet som frilanser, der hverdagen går med til hyppige auditions og øvinger. Målet er å jobbe som operasanger på heltid.

– Så lenge stemmen og helsa holder, er drømmen å leve av det, ja kanskje til og med i utlandet, sier Mathilde Salmi Marjavara.

Operadramaet Sjalusi er en del av Operafestivalen i Tromsø og er satt sammen av Trond Halstein Moe. Forestillingen har premiere lørdag kveld i Tromsø kulturhus.