En ny generasjon Kivijärvi

Samuel henter inspirasjon hos sin far Kåre når han uttrykker seg som kunstner.

Samuel Kivijärvi

Billedkunstner Samuel Kivijärvi er sønn av Kåre Kivijärvi. En ny generasjon Kivijärvi er på vei.

Foto: Per Kristian Olsen

– Jeg søker skjønnhet. Det sier billedkunstner Samuel Kivijärvi, sønn til pioneren på kunstfotografi i Norge Kåre Kivijärvi.

Med han er en ny generasjon Kivijärvi i ferd med å etablere seg i norsk og nordisk kunst.

Samuel er oppvokst og bor i Espo i Finland. Han er i sin fars hjemby Hammerfest for å presentere en rekke av Kåre Kivijärvis bilder som stilles ut i forbindelse med den nasjonale kunstfestivalen i byen denne helga.

Som sin far

Når man møter Samuel Kivijärvi er det først lite ved utseende som minner om hans far, men når han begynner å snakke har han samme glimt i øyet og samme gode replikk og oppfører seg som en gentleman overfor alle vi møter.

Gamle hammerfestinger synes det er stas at Kåres sønn er i byen. Mange vil dele historier om Kåre med han.

Samuel har utdannet seg som billedkunstner i Norge, først i Kabelvåg, så i Oslo på Kunstakademiet.

Tegner gamle bilder


I tillegg til å vise et utvalg av farens fotografier er Samuel i Hammerfest for å forberede en separatutstilling på visningsstedet Verk i november.

Til den utstillingen har han tatt for seg Hammerfests historie. Han har funnet frem til en rekke gamle fotografier fra byen og tegnet dem av.

Han ønsker å utforske de gamle fotografiene og gi sin versjon av dem.

Søker det grenseløse

Som kunstner er han påvirket av sin far.

– Man skal søke mot det grenseløse, være menneske og forståelig – ikke meningsløs elitistisk, sier han.

Han vil søke skjønnhet som en motvekt mot en retning i kunsten som behandler tomhet og sorg som han synes har preget deler av kunstlivet.


– Man skal være alvorlig om de alvorlige ting i livet, men ikke være hjerteinfarktseriøs om trivialiteter, sier han og smiler det smilet som ofte ligger på lur.

Samuel Kivijärvi ser frem til sin egen separatutstilling i farens hjemby i november. – Det er stort og veldig spesielt for meg.