NRK Meny
Normal

Elendig inneklima på Alta-skole

Elever ved Alta Videregående skole må spise hodepinetabletter for å komme seg gjennom skoledagen.

I dag stengte verneombudet undervisningslokalene til elevne ved medialinja på Alta videregående skole. Elevene ble henvist til kantina, fordi inneklimaet er for dårlig.

Uholdbart inneklima

Nå har vi foretatt luftmålinger, og det er så dårlig luft at vi rett og slett må stenge klasserommet, verneombud sier Ulf Dahlslett .

Elevene ved medialinja måtte dermed raske i hop bøker og pakke sammen datamaskiner, og flytte fra det uholdbbare inneklimaet i klasserommet.

Spiser hodepinetabletter

- Det er utrolig dårlig luft der inne, som er helseskadelig for oss å jobbe i. Det merkes utrolig godt, i hvertfall når man kommer hjem. Man får vondt i hodet, og blir kvalm. Og så er det veldig tungt å jobbe, sier elev Camilla Linnes.

Også andre elever sliter.

- Jeg har veldig mye vondt i hodet, og spiser hodepinetabletter så og si hver dag på grunn av det, sier Ina Aslaksen, som er HMS-ansvarlig for elevene.

Rektor Guri Lund sier hun først nå er kjent med at det er så ille at elever og lærere må ta smertestillende.

– Men akkurat dette kan jeg ikke gjøre noe med, sier hun.

Må utbedre

Mens elevene flyttet ut av klasserommet, var Arbeidstilsynets seniorinspektør Grete Wikstrand på inspeksjon.

- Vi kommer til å lage en rapport på dette, hvor vi pålegger Alta videregående skole å utbedre forholdene. Det kan ikke være arbeidslokaler når det er så dårlig inneklima, sier Wikstrand.

Finnmark fylkeskommune eier skolen, og eiendomssjef Bjørn Pedersen lover å igangsette strakstiltak.

– Konkret for akkurat dette klasserommet ser vi på om vi kan få til en kjølemulighet av det, i forhold til en del forenklet lufting.

Mangler penger

Pedersen sier at Finnmark fylkeskommune ikke har penger til utbedringer. Han sier man må minst ha 3,5 millioner kroner for å utbedre ventilasjonsanlegget i den fløyaen det er snakk om.

Elevene det gjelder, skal ifølge verneombudet, ha undervisning i kantina frem til sommerferien.

-Det blir mye bedre enn å ha undervisning på det klasserommet vi har hatt hittil, for det er mye bedre luft her, sier elev og HMS-ansvarlig Ina Aslaksen.