NRK Meny
Normal

Drømmen er jobb på supply-båten

Han tar imot pallene med fisk som løftes med kran fra hurtigbåten og ned på kaia. Der har Michael Andre Frostmo første dag i ny jobb.

MA Frostmo

Michael André Frostmo drømmer om jobb på en supplybåt, som den i bakgrunnen. Inntil drømmen går i oppfyllelse jobber han på kaia i Hammerfest.

Foto: Jan Harald Tomassen

– Det er å ta tautampan når Hurtigruta kommer inn og losse gods, sende retur og sånt, sier Michael André Frostmo om jobben som sjauer på kaia i Hammerfest. En jobb som er helt fersk for ham.

Som en del av at NRK Finnmark fyller 80 år, besøkte NRKs reportere Hammerfest på mandag. Her traff de på Michael André Frostmo.

Drømmejobben ligger rett bak ryggen hans, der en større supplybåt med navnet Troms Lyra ligger til kai. Den sørger for forsyninger til oljeindustrien.

– Jeg har skoleutdannelse som matros, men fikk ikke lærlingeplass, og havnet her. Jeg er utdannet på Gravdal i Nordland, men etter endt skoleår var det bare seks stykker som hadde fått seg lærlingeplass, sier Michael.

Supplybåt er drømmen

Industrien i nord har behov for kompetanse, men ser helst at arbeistakerne kommer ferdig utdannet, og der er ikke Frostmo helt i mål - ennå.

– Jobb på supplybåt hadde vært artig. Det er mye arbeid, mye vedlikehold og du er på sjøen lenge, men det er også ganske fine arbeidstider der. Men jobbene er veldig attraktive, og det er vanskelig å få lærlingetida der. Så foreløpig er det en drøm, sier Frostmo.

De siste årene har maritime fag fått stadig flere søkere. Med stadige nyheter om oljefunn, er det mange unge, og kanskje særlig i Hammerfest, som håper på en jobb tilknyttet oljeindustrien.

Melkøya

Melkøya utenfor Hammerfest, som tar imot gassen fra Snøhvitfeltet.

Foto: Allan Klo

Har en viktig jobb

Enn så lenge må Michael vente på drømmejobben, og gjøre andre typer jobber på kaia.

– Jeg tror det er veldig greit her egentlig. Det er mye fysisk jobbing og artig med truck-kjøring. Det er første dagen i dag, men er en interessant jobb. Vi er et viktig bindeledd, kanskje et av hovedleddene i supplylinja til både matvarebutikker og bygdeplasser, forteller han.

Fungerer ikke jobben han og de andre på kaia gjør så fungerer ikke resten av linja heller.

Starten på Snøhvit-eventyret

Jobben Michael drømmer om ligger i hjemkommunen, der også mange andre har funnet seg jobb innen olje- og gassbransjen.

Det hele startet 4. september 1997, da det ble kjent at Snøhvitfeltet skulle bygges ut for Statoils LNG-prosjekt. Eksportanlegget ble lagt til Melkøya rett utenfor Hammerfest, og det var stor optimisme knyttet til utbyggingen.

Her kan man høre prosjektleder Snorre Jensen for Snøhvit LNG i 1997 i samtale med reporter Jakob Arvola: