NRK Meny
Normal

Drømmeforhold for denne

Sein vår, mye snø og fortsatt en stund til det blir varme. Hustrig vår – men det betyr trolig en drømmesommer for mygga.

Mygg

Mygga kan få en drømmestart på sesongen i nord.

Foto: www.colourbox.com / Colourbox.com

Det går nemlig mot en myggsommer i nord.

Preben Ottesen fra Folkehelseinstituttet forteller at myggen trives veldig godt i dammer av smeltevann når den utvikler seg fra eggstadiet.

– Dette kan gjerne være pytter og dammer av smeltevann som det ikke er fisk i, og der mygga dermed kan utvikle seg i fred for å bli spist.

– Blir det fortsatt kaldt og regnfullt utover sommeren kan det være så mye mygg det vil der ute, men de vil i liten grad plage folk, forteller Ottesen.

Eksploderer

Men når varmen kommer – for det gjør den etter hvert, så eksploderer det i vannpyttene.

– Hvis dere derimot får en god sommer etterhvert, og det blir varme og lumre sommerkvelder vil myggen være veldig på hugget og folk vil følge seg sterkt plaget, forklarer Ottesen. Fullt klart over at han fra sitt ståsted lenger sør i landet ikke vil bli så plaget. For det er nemlig i nord at mygga er verst, det er hevet over enhver tvil.

Mest blod

Ottesen forteller at det allerede på 1940-tallet var forskere som forsøkte å finne ut hvorfor det var slik at Finnmark var det største myggfylket i landet.

– Og undersøkelsene som foretatt konkluderte med at det var den store reinstammen som var forklaringa. Dessuten er det jo også mye myrområder og dammer der mygga har gode forhold, forteller Ottesen.

– Hold kjeft!

Vemund Steinsland selger friluftsutstyr i Alta. Han har foreløpig ikke hatt noe rush av folk som spør etter myggmiddel eller annet utstyr for å holde det plagsomme insektet unna.

– Vi har alt klart til mygga er her, forsikrer han. Men Steinsland syns ikke det nødvendigvis er så problematisk.

– De fleste er jo vant til hvordan det kan være. Og man må jo bare bruke riktig type klær, sier han.

Og så er det ett råd han mener er veldig viktig:

– Hold kjeft når du er ute og sykler, og ikke pust for tungt med åpen munn når du står ved vannkanten med fiskestanga. Da unngår du å få i deg mer proteiner enn du hadde tenkt, sier han.