NRK Meny
Normal

Dramatisk i Nikel

Norsk Institutt for luftforskning bekrefter mistanken om ekstremt høye svovelverdier i lufta rundt Nikel. I Norge ville myndighetene ha evakuert.

Røyk fra Nikelverket
Foto: Arne Store / NRK

Svovelverdiene, som stammer fra nikkelverket, er dobbelt så høye som det som er målt de siste årene. Nå er norske forurensningsmyndigheter svært bekymret for helsen til innbyggerne i Nikel.

– Vi må så langt tilbake som ved oppløsningen av Sovjetunionen for å finne lignende verdier. Situasjonen er dramatisk for de som befinner seg der.

– Hadde dette vært i Norge hadde vi evakuert hele området, forteller seniorforsker ved Norsk Insititutt for Luftforskning Lars Robert Hole.

Løgn i media

NRK har den siste uka snakket med flere innbyggere i Nikel, som har fortalt om at regnet etser hull i paraplyene deres og at de nesten ikke tør å ferdes utendørs fordi det er vanskelig å puste. Lokale medier i Russland sendte i dag et innslag med eierne av nikkelverket. Her hevdes det at situasjonen i Nikel er normal, og at bekymringen er skapt av norske journalister. En beskrivelse som en av de 16000 innbyggerene i Nikel, Olga Torubajeva ikke kjenner seg igjen i:

– Nei, dette bekymrer folk flest i Nikel, spesielt de som har barn og ikke er dratt bort i sommerferien. Når vinden står inn mot Nikel er det umulig å puste, umulig å befinne seg ute i gatene. Hvis man hadde tatt intervju med folk flest her, ville de fått akkurat samme svar som jeg gir, sier Torubajeva og legger til:

– Jeg skulle gjerne rømt, men har ingen steder å rømme til.

Tjue ganger over anbefalt nivå

Lars Robert Hole i NILU forteller at det anbefalte svovelnivået i Norge er 350 mikrogram pr kubikkmeter. Målingen som er gjort i Nikel, noen kilometer fra norskegrensa, viser tjue ganger så høye verdier som dette.

– Per i dag har ikke situasjonen i Nikel gitt store utslag på målingene på norsk side av grensa, men dette kan endre seg forteller Hole.