NRK Meny
Normal

Sa han var styrt av stemmer i hodet – dømt til ni års fengsel

Mannen som var tiltalt for å ha forsøkt å drepe sin iranske kjæreste i Harstad er nå dømt til ni års fengsel.

Knivstikking i Stangnes i Harstad.

En kvinne ble knivstukket i bydelen Stangnes i Harstad 7. desember i fjor. Nå har dommen i saken falt.

Foto: NRK

Det var 7. desember i fjor kvinnen i 30-årene ble knivstukket i halsen utenfor sin bolig på Stangnes i Harstad.

Rettssaken mot den tiltalte tyrkiske mannen i slutten av 30-årene gikk i Trondenes tingrett i starten av mai, og han er nå dømt til ni års fengsel.

I retten erkjente mannen at han hadde påført kvinnen kutt i halsen den aktuelle kvelden, men erklærte seg ikke skyldig etter tiltalen.

Trondenes tingrett mener at kvinnen ville mistet livet dersom hun ikke hadde fått rask førstehjelp på stedet og medisinsk behandling. Hun ble slått i hodet flere ganger og fikk blant annet et dyptgående kutt på 10–12 centimeter i halsen.

Sa han var styrt av stemmer i hodet

Kniv brukte under knivstikking i Harstad

Under rettssaken benektet den domfelte at dette var kniven han brukte da han knivstakk fornærmede, til tross for at både kvinnen og påtalemyndigheten mente det.

Foto: Nils Mehren/NRK

Retten har kommet fram til at den tyrkiske mannens handling var forsettlig, og at det var et drapsforsøk. Etter rettens mening slo han henne i hodet før han brukte kniven på henne for å prøve å begrense mulighetene hennes til å gjøre motstand.

Retten festet dermed ikke lit til mannens forklaring om at han hadde handlet på impuls og grepet en bordkniv som tilfeldigvis lå foran ham. Han hadde i stedet hentet en kniv på kjøkkenet forut for handlingen, og holdt denne skjult.

Mannen forklarte i retten at han var syk den aktuelle desemberdagen, og at han måtte regnes som utilregnelig. Domfelte sa at han var styrt av stemmer i hodet, og at han hadde mistet bevisstheten under angrepet.

En rettspsykiater har tidligere undersøkt vedkommende og kommet fram til at han ikke var utilregnelig.

Giftet seg i Ankara

Forholdet mellom tiltalte og fornærmede var basert på et slags giftermål som ble inngått i Ankara for omtrent et år siden. Men dette giftermålet var ikke formelt i juridisk norsk forstand. Det var gjort av en imam.

Kvelden knivstikkingen skjedde hadde kvinnen avvist mannen, fortalt at hun ikke hadde bruk for ham og at han ikke var noen mann. Under rettssaken sa hun at de fortsatt var kjærester, og at hun ikke ønsket at mannen skulle straffes.

De to har kjent hverandre i flere år. Den domfelte har allerede vært varetektsfengslet i 156 dager. Dette kommer til fradrag på straffen.